Microsoft-topman roept op tot regulering van gezichtsherkenning

Regeringen wereldwijd moeten per direct beginnen met het aannemen van wetten die de technologie voor gezichtsherkenning reguleren. Dat bepleit Brad Smith, topman bij Microsoft. Hij laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van surveillancesystemen met krachtige gezichtsherkenning.

Zijn oproep om nu actie te ondernemen, komt op het moment dat China in toenemende mate gezichtsherkenning inzet om de openbare ruimte te controleren. Analisten schatten dat het aantal van 200 miljoen bewakingscamera’s in China de komende twee jaar zal uitgroeien naar ruim 300 miljoen.

“Hoewel we hoopvol zijn dat problemen met betrekking tot vooroordelen en discriminatie uiteindelijk opgelost gaan worden, is er een toenemend risico dat gezichtsherkenningsdiensten gebruikt gaan worden op manieren, die consumenten en burgers nadelig kunnen beïnvloeden”, constateert Smith.

Eerder haalde hij al aan dat de Amerikaanse overheid gezichtsherkenning zou moeten reguleren, nadat Microsoft werd bekritiseerd vanwege zijn werk met de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving (ICE). Onlangs raakte bekend dat ook Amazon zijn Rekognition-software bij ICE had gepitcht, om te helpen bij het detecteren van immigranten zonder papieren in locaties zoals medische centra.

Transparantie

Smith is dan ook bezorgd dat ongecontroleerde gezichtsherkenning het risico van vooringenomen beslissingen en uitkomsten vergroot en mogelijk de privacy van mensen aantast. Dit terwijl het gebruik ervan voor massale bewaking weer schadelijk kan zijn voor democratische vrijheden.

Gezichtsherkenningswetten moeten volgens hem onder meer bestaan uit transparante documentatie, die de mogelijkheden en beperkingen van gezichtsherkenningstechnologie van betreffende bedrijven verklaart. Ook zou een onafhankelijke keuring van derden onderdeel van de wet moeten zijn.

Verder moet zijn inziens duidelijk zijn wáár gezichtsherkenning in gebruikt wordt en moet consumenten bij het betreden van gebouwen toestemming worden gevraagd voor het gebruik van de beelden. Iets waar Smith ook graag een beperking in ziet, als het gaat om het bewust volgen van bepaalde mensen in een gebouw. Dat zou alleen plaats mogen vinden met een gerechtelijk bevel, dan wel in noodgevallen, zoals het risico van overlijden of ernstig letsel van een persoon.