Proximus start uitrol glasvezel in Leuven

Het glasvezelnetwerk van Proximus komt naar Leuven. De provider zal ook daar bestaande woningen en bedrijven aansluiten op fiber zodat ze toegang hebben tot snellere upstream en downstream-verbindingen.

Proximus zet de uitrol van zijn fibernetwerk verder. De provider kondigt vandaag aan dat ook Leuven wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. Proximus legt momenteel fibeverbindingen aan in dertien verschillende steden. In het Leuvense werden er al enkele wijken aangesloten maar ook het stadcentrum met de grote markt en de omgeving rond het station staan nu op het programma.

De glasvezelverbinding van Proximus moet de provider opnieuw competitief maken met Telenet en Orange in het premiumsegment. De internetverbinding via VDSL-technologie zorgt in de praktijk voor tragere maximale snelheden dan wat de Telenet-infrastructuur over de kabel kan bieden. Met de investering in glasvezel legt Proximus infrastructuur aan die technologisch superieur is aan de klassieke kabel. Fiber tot aan het huis of kantoor zorgt in principe voor gigabitsnelheden bij de klant, al is het aan Proximus om dergelijke snelheden ook daadwerkelijk aan te bieden.

Snellere verbinding voor bedrijven

De provider stipt momenteel niemand anders glasvezel uitrolt naar bestaande gebouwen. De werken zorgen er voor dat kmo’s in het centrum van verschillende Belgische steden plots toegang krijgen tot een betere verbinding dan ooit tevoren. De technologie heeft het potentieel om hybride cloudoplossingen beter te ondersteunen en zeker de bestandsoverdracht tussen on premises-hardware en een datacenter op locatie te versnellen. In Leuven wil Proximus nu 50.000 woningen en bedrijven verbinden tegen 2024. Na het centrum komen delen van Kessel-Lo, Wilsele en Herent aanbod.

Proximus startte in 2016 met de uitrol van glasvezel in België. In maart van dit jaar gaf de provider aan investeringen op te voeren en te versnellen. Het is de bedoeling om een nationale fiberdekking van minstens 70 procent te voorzien.