Pure Storage lanceert betaalbare all flash-osplag met QLC

Pure Storage lanceert met de tweede generatie van zijn FlashArray//C een all-flash-oplossing gebaseerd op QLC-NAND. Dat type flash-geheugen heeft een hogere dichtheid, wat de kostprijs van de oplossing moet drukken.

Pure Storage wil komaf maken met hybride opslagarrays met de introductie van een QLC-gebaseerde flash-opslagoplossing. De FlashArray//C is beschikbaar in vier varianten met 366 TB tot 1,4 PB aan naakte opslagcapaciteit. Pure Storage claimt dat het gebruik van QLC de toestellen een stuk betaalbaarder maakt dan traditionele all flash-oplossingen of hybride alternatieven.

Wat is QLC?

QLC staat voor Quad-Level Cell. De technologie zorgt ervoor dat een enkele flash-cel vier bits aan data kan onthouden. QLC is een relatief nieuwe technologie die voortbouwt op het breder verspreide TLC, kort voor Tripple-Level Cell. TLC geheugen bevat, je raadt het al, drie bits per cel. Door de capaciteit van de cellen te verhogen, gaat de dichtheid van het flash-geheugen erop vooruit. Je hebt met andere woorden minder geheugen nodig voor eenzelfde opslagcapaciteit. Dat verlaagt op zijn beurt de prijs.

Waarom gebruikt dan niet iedereen QLC? Omdat een hogere dichtheid niet zonder prijs komt. Denser flash-geheugen is trager. QLC is minder performant dan TLC en zelfs TLC biedt geen topprestaties. Daarvoor moet je bij SLC-geheugen zijn. Singe-Level Cell dus, met één bit per cel. Dergelijk geheugen is minder dicht, kost meer, maar is een stuk sneller. In SSD’s bedoeld voor computers combineren fabrikanten historisch gezien TLC-geheugen om te prijs te drukken met een voldoende grote SLC-buffer die maximale prestaties garandeert.

Pure Storage maakt zich sterk dat het dergelijke technieken niet nodig heeft om de maximale prestaties te bieden met zijn FlashArray//C. Volgens de fabrikant praat de DirectFlash-software op het product rechtstreeks met de QLC-NAND. De software zou zo efficiënt zijn dat je met de array klassieke flash-snelheden mag verwachten. Voorlopig hebben we enkel het woord van Pure Storage om op af te gaan. We geloven dat het bedrijf prestatiewinsten kan boeken met de eigen soft-en firmware, maar betwijfelen dat de oplossing kan tippen aan een TLC-alternatief. Anderzijds: een vergelijkbare capaciteit aan TLC-geheugen is significant duurder.

Flash voor capaciteit

Pure Storage mikt met de flash-opslagserver vooral op workloads waarvoor bedrijven moesten terugvallen op hybride oplossingen of zelfs HDD’s. De FlashArray//C moet het voor hen mogelijk maken om het hele huishouden op een all flash-medium op te slaan. De opslagspecialist zelf mikt op capaciteitsgeoriënteerde workloads. Staan prestaties centraal, dan wijst de fabrikant zelf door naar andere producten in het portfolio.

De nieuwe FlashArray//C is vanaf vandaag beschikbaar in volgende varianten (met rauwe opslagcapaciteit):

  • //C60-366, 3U met tot 366 TB
  • //C60-494, 3U met tot 494 TB
  • //C60-840, 6U met tot 840 TB
  • //C60-1186, 6U met tot 1,2 PB
  • //C60-1390, 9U met tot 1,4 PB