2min

Tags in dit artikel

,

Europese consumenten zijn voor al hun aankopen binnen de EU vanaf vandaag beter beschermd. Het Europees Parlement heeft vandaag nieuwe regels goedgekeurd om internetkopers 14 dagen bedenktijd te geven als zij online iets kopen.

Met deze nieuwe regels hoopt het Europees Parlement extra vertrouwen te geven aan de consument, zodat aankopen over de eigen landsgrenzen versterkt worden. Tevens wil ze hiermee de aankoopregels in alle lidstaten gelijktrekken om een einde te maken aan deze onduidelijkheid.

Voor aankopen op afstand of buiten de verkoopruimten (wanneer de consument het product voor de koop niet kan zien) krijgt de Europese consument in de gehele EU 14 dagen bedenktijd nadat hij het aangekochte product heeft ontvangen. De consument kan dan binnen twee weken zijn aankoop terugsturen en krijgt alle kosten van de verkoper vergoed nadat hij het aangekochte product heeft geretourneerd. Om hier aanspraak op te kunnen maken, zul je moeten bewijzen dat je het product verzonden hebt. Oftewel, je moet je pakketjes altijd aangetekend versturen. In Nederland kennen we sinds 1 januari 2009 deze 14-dagenregeling overigens al.

Naast de 14-dagenregeling zijn er eveneens afspraken gemaakt over de levering en aansprakelijkheid van de aankopen. Producten of diensten die op afstand zijn besteld, moeten binnen 30 dagen aan de koper geleverd worden. Zo niet, dan heeft de koper het recht om de aankoop te annuleren. De verkoper is aansprakelijk voor eventuele schade aan of verlies van het pakje tijdens de levering.

De consument heeft volgens het Europees Parlement het recht om een geïnformeerde keuze te maken. Daarom moet het consumenten altijd duidelijk zijn wie de verkoper is als zij een aankoop doen via internet of een bestelling plaatsen in een catalogus. Ook moet er informatie aanwezig zijn over de totale kosten van de aankoop. De identiteit en het adres van de verkoper moeten volgens het Europarlement altijd duidelijk vermeld zijn.

In de nieuwe Europese regels zijn geen afspraken of richtlijnen opgenomen over een maximale aanbetaling. In Nederland geldt dat consumenten niet meer dan vijftig procent van de prijs vooruit hoeven te betalen als zij een aankoop doen bij een webwinkel met een keurmerk (zoals het Thuiswinkel-waarborgkeurmerk).

De nieuwe Europese regels gelden niet alleen voor aankopen via het internet. Ook op aankopen in winkels, aan de telefoon of via postorderbedrijven is de nieuwe wetgeving van toepassing.