VMware stopt met Datrium hardware en hyperconverged OS

Amper een maand na de overname heeft VMware besloten te stoppen met de hardwareproducten van Datrium. Dat maakt het bedrijf bekend via een e-mail naar Datrium partners. Huidige klanten kunnen via een ‘Last time buy’ regeling nog Datrium hardware kopen tot 31 oktober 2020. 

In eerste instantie had Datrium ambities om een grote speler te worden op het gebied hyperconverged-infrastructuur. Het bedrijf ontwikkelde daarbij kwaliteiten op het gebied van disaster-recovery-as-a-service (DRaaS), waar VMware interesse in had. Met de overname van Datrium wilde VMware zijn huidige DRaaS aanbod uitbreiden. 

Bij de overname van Datrium werd nog niet bekendgemaakt wat er zou gebeuren met de hyperconverged producten van Datrium. Nu blijkt dat het einde in zicht is. De verkoop van de hardwareproducten stopt over een kleine drie maanden. De aanvullende ondersteuning voor de producten loopt door tot 31 oktober 2023. Belangrijk om rekening mee te houden is dat klanten die geen aanvullende ondersteuning aanvragen voor 31 oktober dit jaar extra zullen betalen voor de ondersteuning. 

Einde van ondersteuning voor huidige klanten

VMware moedigt huidige klanten van Datrium hardware aan om de nieuwste versie van Datrium software te gebruiken (uitgave 5.0). Vanaf 31 oktober 2020 zal VMware oudere versies niet meer ondersteunen. Daarnaast maakt VMware bekend dat Datrium DVX hardwareondersteuning beperkt zal zijn tot de bestaande hardware-instellingen. Het bedrijf zal geen firmware oplossingen leveren als de onderdelen na het eind van de ondersteuning zijn geleverd door een externe leverancier. 

De beslissing van VMware om te stoppen met de hardware van Datrium laat huidige gebruikers in onzekerheid achter. Dergelijke beslissingen komen vaker voor na een overname, maar wat opvalt, is dat VMware geen mogelijke vervanging of migratie aanbiedt naar zijn eigen hyperconverged aanbod. 

Naast dit alles heeft VMware nog niet uitgelegd hoe het bedrijf precies van plan is om het disaster-recover-as-a-service aanbod van Datrium in te zetten. Het is onbekend hoe de service wordt toegevoegd aan het huidige aanbod van VMware en wat de gevolgen zijn voor huidige gebruikers.