Britse start-up bouwt grootste computerchip ter wereld voor AI

Graphcore pakt uit met een AI-chip die groter en krachtiger is dan de vorige recordhouder: de A100-chip van Nvidia. De enorme processor moet AI-training faciliteren.

Het Britse Graphcore lanceert een aanval op Nvidia met de lancering van de Colossus Mk2-chip, of GC200 afgekort. De GC200 is ’s werelds meest complexe commerciële chip en stoort daarmee Nvidia’s Ampère A100 van de troon. Graphcore noemt de chip een Intelligence Processing Unit of IPU. De IPU telt 59,4 miljard transistors, 5,4 miljard meer dan de 54 miljard waaruit de Nvidia A100 is opgebouwd. De grootste chip ooit gebouwd blijft van Cerebra, maar die is praktisch gezien buiten categorie.

De processor heeft 1.472 kernen en kan 8.832 parallelle threads verwerken. Op de die zit 900 MB aan geheugen. Het ding is gemaakt om AI-trainingworkloads te verzetten en is compatibel met voorname frameworks. Graphcore zet immers niet alleen in op hardware, maar denkt ook aan de software die ontwikkelaars nodig hebben om de krachtige chip daadwerkelijk vlot te gebruiken.

Combineren

De GC200 verschijnt in eerste instantie in de IPU-M2000 van het bedrijf. Dat is een systeem met daarin vier Colossus Mk2-chips en 450 GB aan geheugen. Het toestel heeft het formaat van een 1U-blade en levert 1 PetaFlops aan rekenkracht. De Graphcore IPU-POD64 combineert dan weer tot 16 blades in één kast. Het schaalbare systeem laat je toe om tot maximaal 64.000 IPU’s te combineren tot één geheel met een theoretische maximale rekenkracht van ExaFlops.

Lees ook: GPU’s in het datacenter: achter de schermen van de revolutie

Het afgewerkte product gecombineerd met de bijhorende softwareondersteuning maken de hardware van Graphcore een interessant alternatief voor Nvidia. Onder andere Microsoft en Dell investeerder daarom al in de start-up, net als Sequoia. De introductie illustreert hoezeer de high end-computingmarkt in beweging is. Gevestigde waarden kunnen niet op hun lauweren rusten nu nieuwe bedrijven evenwaardigere of zelfs complexere chips naar de markt kunnen brengen.