Nokia mikt op het datacenter met nieuwe routers en switches

Nokia lanceert een nieuwe set switches en routers, en bijhorend nieuw besturingssysteem, waarmee het zijn blik verruimt naar de datacentermarkt.

Met deze stap treedt Nokia in een bijzonder competitieve markt, met Cisco als gigant in datacenterswitches, maar ook sterke concurrenten als Arista Networks, Huawei, HPE en Juniper. Ondanks die sterke concurrentie heeft Nokia al meerdere grote klanten kunnen aantrekken, zoals Apple, BT en Equinix. 

Volgens Steve Vogelsang, CTO van IP en optical business bij Nokia, maakte het bedrijf niet zomaar de stap naar datacenterswitching. “We hielden de datacentermarkt al een aantal jaar in de gaten toen we werkten met web scalers”, vertelt Vogelsang. “We zien dit als een mogelijkheid om DevOps tool chains en datacenter fabrics te integreren met IP networking en een microservices infrastructuur.”

Nokia verwacht dat datacenters steeds meer gaan mengen met netwerken van cloud- en telecomleveranciers, als gevolg van ontwikkelingen zoals 5G en Industrie 4.0. Om dit te faciliteren heeft Nokia zijn netwerkbesturingssysteem, servicerouter en serviceplatform ontwikkeld in samenwerking met meerdere grote spelers in de cloudmarkt. 

Nieuwe datacenterproducten

Het datacenterportfolio van Nokia bevat onder andere de volgende producten:

  • Nokia Service Router Linux: gebouwd op de technologie die gebruikt word in meer dan een miljoen IP-netwerkrouters, werkt standaard met Linux en is hardwareonafhankelijk
  • Nokia Fabric Service Platform (FSP): een tool voor het automatiseren van werkzaamheden in multi-vendor datacenters. Nokia FSP is te integreren in bestaande datacentersystemen en heeft een sandbox voor simulaties, ontwerpen en testen
  • Nieuwe switches, waaronder de Nokia 7250 Interconnect Router (IXR), Nokia 7220 IXR-H serie en Nokia 7220 IXR-D serie. Het systeem ondersteunt 400GE, 100GE, 50G, 40GE, 25GE, 10GE, and 1GE interfaces.

De huidige klanten van de nieuwe datacenterapparatuur van Nokia kopen de producten allen voor uitbreidingen van hun datacenters. Apple gebruikt het nieuwe systeem van Nokia in zijn datacenter in Viborg (Denemarken). BT gebruikt de architectuur van Nokia voor het uitbouwen van zijn 5G-diensten. Equinix verwerkt Nokia in zijn wereldwijde interconnectiediensten.

Na jarenlang marktleider te zijn in mobiele telefoons, heeft Nokia zich inmiddels toegelegd op mobiele netwerken. Met zijn nieuwe lijn aan datacenterproducten breidt Nokia zijn aanbod nog een stukje verder uit.