Western Digital introduceert Gold-HDD’s met 18 TB-capaciteit

De Gold-HDD’s van Western Digital doorgaan een groeispurt. De drives komen voortaan in capaciteiten tot en met 18 TB met dank aan de eerste commerciële implementatie van EAMR-technologie.

Het WD Gold-portfolio van Enterprise-schijven groeit. Western Digital biedt de drives voortaan aan met 16 TB en 18 TB aan capaciteit. De fabrikant benadrukt meteen dat het om CMR-drives gaat. CMR, kort voor Conventional Magnetic Recording, biedt uitstekende HDD-prestaties in contrast met SMR. SMR-HDD’s kunnen meer gegevens slikken, maar boeten in aan prestaties. WD werd onlangs nog betrapt op de verkoop van SMR-drives in zijn WD Red NAS-portfolio dat traditioneel uit CMR-schijven bestond, die betere prestaties bieden. De HDD-specialist had het gebruik van de technologie niet vermeld, met een klein schandaaltje tot gevolg.

Voor deze aankondiging trekt Western Digital (terecht) de kaart van transparantie. De Gold-drives gebruiken CMR-technologie wat betekent dat de hoge capaciteit zonder al te veel kleine lettertjes komt. De schijven zijn dan ook geschikt voor intensieve workloads in enterpriseservers en opslagsystemen. WD garandeert een MTBF (mean time between failures) van 2,5 miljoen uur en een werkbelasting van 550 TB per jaar. Zoals alle drives met een hoge capaciteit vertrouwt WD op heliumtechnologie aan de binnenkant.

EAMR

De HDD’s hebben een primeur aan boord: ze maken gebruik van Energy Assisted Magnetic Recording (EAMR). EAMR-technologie verhoogt de capaciteit per platter van een drive zonder dat de nadelen van SMR de kop op steken. Door de schrijfkop van een extra lading electrische stroom te voorzien past het magnetische veld zich aan, waardoor de drive bits dichter op elkaar kan plakken.

Western Digital breidt ook zijn Ultrastar-portfolio uit met 16 TB en 18 TB-drives. Opnieuw gaat het om CMR-schijven met EAMR-technologie. De drives zijn complementair aan de 20 TB Ultrastar HC650 die vertrouwt op SMR-technologie.

De Ultrastars verschijnen in eerste instantie in de Ultrastar Data60 en Data102-opslagservers. Beide toestellen hebben ruimte voor 24 drives en zijn net als de schijven zelf gericht op enterpriseklanten. De Ultrastar-drives zijn voorbehouden voor enterprises maar de Gold-schijven zijn wel los te koop. Het 18 TB-model krijgt online een adviesprijs van 699 euro mee, het 16 TB-model gaat voor 619 euro over de toonbank.