1 min

Tags in dit artikel

,

Het nieuwe open-source Facebook-alternatief, genaamd Diaspora, is deze week gelanceerd voor een kleine groep genodigden. Het sociaal netwerk hoopt de komende weken meer mensen toe te kunnen voegen.

In september lanceerde Diaspora al een ‘Developers Release’, maar nu is Diaspora tevens gelanceerd voor enkele genodigden. Het nieuwe sociale netwerk was begonnen als een project en is opgezet door vier Amerikaanse studenten van de Universiteit van New York. De bedoeling van dit project is om een alternatieve open-source sociale website te creëren lijkend op Facebook.

Het verschil met Facebook is dat privacy en de rechten van de gebruikers van belang zijn bij Diaspora. Het sociaal netwerk belooft dan ook dat gebruikers totale controle zullen hebben over hun privé-gegevens, zo blijven ze eigenaar van foto’s en hebben zelf de controle over het gebruik ervan. Bij Facebook is dit niet het geval.

De website kan je vergelijken met WordPress: een eigen Diaspora-server, een ‘pod’ aanmaken. Alle pods communiceren en zijn verbonden met elkaar, waardoor ze samen het sociale netwerk vormen. Wie een pod wil krijgen kan zich aanmelden, maar moet voorlopig helaas wachten op een uitnodiging. Het opzetten van de eigen server is echter niet simpel. Hiervoor moeten de gebruikers kennis hebben van de Linux- of OS X-commandline.