Proximus bouwt 5G-netwerk verder uit in 26 nieuwe gemeenten

Proximus vergroot de dekking van zijn 5G ‘light’-aanbod met de toevoeging van nieuwe sites verspreid over 26 gemeentes. Ook grootsteden als Antwerpen staan deze keer op de lijst.

Proximus vergroot de dekking van zijn 5G-netwerk met 26 nieuwe sites. Die zijn verspreid over nieuwe gemeentes, waar een deel van de bevolking met een compatibel toestel voortaan van het 5G-netwerk kan genieten.

De uitbreiding van de dekking kadert in het lange termijnplan van Proximus rond 5G. Op 1 april introduceerde de telecomprovider zijn 5G-netwerk met beperkte dekking in 30 Belgische gemeenten. Met de uitrol komen daar ongeveer 26 gemeenten bij, al benadrukt Proximus dat het vooralsnog geen geografische dekking van die locaties garandeert. In het kader van de voortdurende uitrol kregen 26 sites een upgrade. Die dekken niet noodzakelijk het hele grondgebied van de gemeente waarin ze zich bevinden, en kunnen omgekeerd ook 5G-dekking van buurtgemeenten voor een stuk verzorgen.

Groot upgradeplan

Aangezien het BIPT nog steeds geen 5G-spectrum heeft geveild, blijft Proximus inzetten op de uitrol van het netwerk over de bestaande frequentiebanden. Zoals we eerder beschreven, wordt vooral 3G-spectrum ingezet. Dat betekent dat de provider voor de uitrol steeds gebonden is aan bestaande sites. De volgorde waarin die een upgrade krijgen, is gebaseerd op verschillende criteria. Bevolkingsdichtheid is daar één van, gebruik een andere. Zo richt de provider zich niet exclusief op grote steden, maar is er ook oog voor iets landelijkere locaties waar het mobiele netwerk intens gebruikt wordt.

Andere media merkten op dat het opvallend is dat Proximus de uitrol in alle stilte uitvoerde. Woordvoerder Fabrice Gansbeke vertelde daarover aan Techzine dat het grote nieuwe de initiële uitrol van het 5G-netwerk was, en dat de dekking sinds dan gestaag wordt verbeterd. De provider is met andere woorden om begrijpelijke redenen niet van plan om iedere telefoonmast die een upgrade krijgt van een persbericht en een inhuldigingsceremonie te voorzien.

Vergelijk dat een beetje met de uitrol van het glasvezelnetwerk. Ook daarover communiceerde Proximus initieel, maar niet iedere nieuwe straat die glasvezeldekking krijgt, geeft reden tot een publiek feest. Het is dus niet zo dat kritiek op 5G of uit de lucht gegrepen samenzweringstheorieën in verband met Corona een invloed hebben op de uitrol of de communicatiestrategie van Proximus rond het 5G-netwerk.

Nieuwe locaties

Concreet zal 5G (deels) beschikbaar zijn op volgende nieuwe plaatsen: Antwerpen, Blankenberge, Bornem, Bredene, Brugge, De Haan, De Panne, Dendermonde, Gent, Hasselt, Herent, Houthalen-Helchteren, Knokke-Heist, Koksijde, Kortrijk, Lier, Londerzeel, Mechelen, Menen, Mol, Tessenderlo, Tielt, Tongeren, Waregem, Zaventem en Zottegem. Proximus houdt een actuele kaart van de 5G-dekking bij op zijn website.

Proximus hoopt zijn 5G ‘light’-netwerk in de nabije toekomst te kunnen omtoveren tot een ‘echt’ 5G-netwerk, dat gebruik maakt van de meest geschikte frequentiebanden. De veiling daarvan zal pas ten vroegste volgend jaar plaatsvinden, maar het BIPT werkt aan een tijdelijke oplossing.