Power-over-Ethernet zorgt voor problemen bij 4 op 5 gebruikers

Vier op vijf gebruikers ervaart problemen bij de implementatie van Power-over-Ethernet, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Ethernet Alliance bij bijna 800 respondenten uit de industrie.

Power-over-Ethernet (PoE) is de technologie waarbij de stroom voor een netwerkapparaat samen met de data over de ethernetkabel wordt geleverd. De wereldwijde PoE-markt wordt volgens Networkworld verwacht om uit te groeien tot 2 miljard dollar tegen 2025, maar dan zullen toch eerst nog een paar euvels moeten overwonnen.

Uit het survey van de Ethernet Alliance blijkt dat de standaard nog worstelt met uitdagingen op vlak van leveranciersondersteuning, onbetrouwbare stroomtoevoer of werking, lange reparatietijden en problemen bij het initialiseren van de eerste connectie.

Bijna 4 op 5 (78%) respondenten gaf aan dat hun PoE-implementaties niet zonder problemen waren. 72 procent rekent wel op een verbetering van de situatie wanneer meer producten worden gecertificeerd via het PoE Certification Program van de Ethernet Alliance. Meer dan 8 op 10 respondenten verwacht dat dergelijke apparaten sneller van de eerste keer zullen werken (84%) en betrouwbaarder zijn (85%).

Interoperabiliteit

“Bij gebrek aan een geregistreerd handelsmerk is het gebruik van de term ‘PoE’ niet formeel gereguleerd, waardoor elke leverancier vrijelijk producten en oplossingen kan omschrijven als PoE-compatibel”, merkt de Ethernet Alliance op. “Bovendien veroorzaken termen zoals ‘PoE+’ en niet-standaard PoE-implementaties verwarring over de interoperabiliteit van apparaten.”

Die interoperabiliteit is volgens experts de grootste uitdaging voor de PoE-technologie. Die interoperabiliteit tussen fabrikanten is een kenmerk van ethernet en het is belangrijk voor de eindgebruiker om te weten dat zijn apparatuur gewoon zal werken, ongeacht van welke leverancier die komt. Een overzicht van gecertificeerde producten – van onder meer fabrikanten als Aruba, Texas Instruments en Huawei – kan je hier terugvinden.