AWS maakt Gaviton 2-instances breed beschikbaar

De ARM Graviton 2-instances van AWS verlaten de previewfase en zijn voortaan algemeen beschikbaar. Met de instances biedt AWS meer rekenkracht aan minder geld, en krijgt de ARM-architectuur een flinke boost.

In december onthulde AWS Graviton 2. Dat is een in huis gebouwde servercpu gebaseerd op het Arm Neoverse-ontwerp. De 7 nm-chip biedt 64 rekenkernen met 32 MB L3-cache per kern. AWS introduceerde de processor als preview in zijn m6, c6 en r6-instances en beloofde tot zeven keer betere prestaties dan met de eerste generatie van Graviton. Vandaag worden de M6g-instances publiek gelanceerd.

De m6-instances dienen voor algemeen gebruik en komen in negen varianten. Instapversie m6g.medium heeft één vcpu en 4 GB-geheugen, aan het andere uiterste zitten m6g.16xlarge en m6g.metal, met allebei de volle 64 rekenkernen en 256 GB aan geheugen. De instances zijn beschikbaar in alle grote regio’s van AWS, inclusief de Europese Ierland en Frankfurt-datacenters.

ARM

Graviton 2-instances hebben potentieel een erg grote impact op het serverlandschap. De chip onder de motorkap is de eerste ARM-serverchip die op grote schaal beschikbaar komt. In een eerder stuk onderzochten we al in detail wat dat precies betekent voor ARM als serverarchitectuur, en de positie van Intel, AMD en x86. AWS verwacht in ieder geval veel van Graviton 2, aangezien de instances in veel gevallen meer prestaties voor minder geld bieden, zodner dat klanten daar architecturale nadelen van ondervinden.