Proximus verhoogt uploadsnelheden van internetklanten

Proximus heeft een grootschalige upgrade van de uploadsnelheden van klanten met vast internet uitgevoerd. Daarmee komt de provider tegemoet aan het verhoogde internetverbruik tijdens de corona-lockdown, maar voor de meeste abonnementen zal de verhoging ook daarna actief blijven.

Vaak wordt in de eerste plaats naar de downloadsnelheid gekeken bij de keuze voor een internetabonnement, maar ook de uploadsnelheid is van belang. Die bepaalt hoe lang het duurt voor een gebruiker om data over te dragen naar het internet. Een hogere uploadsnelheid zorgt ervoor dat bestanden, foto’s en video’s sneller worden doorgestuurd en verbetert onder meer de ervaring tijdens het videobellen of online gamen.

Snelheidsverhoging

Proximus laat weten dat zijn technische teams sinds 16 maart een grootschalige upgrade van de profielen van klanten met vast internet hebben uitgevoerd. Die operatie werd deze week afgerond en heeft als gevolg dat 1,65 miljoen klanten hun uploadsnelheid forst omhoog zien gaan.

  • Klanten met Internet Start zien hun maximale uploadsnelheid tijdelijk verhoogd van 4 Mbps naar 20 Mbps, en dit ten minste voor de duur van de huidige coronamaatregelen.
  • Klanten met Internet Comfort (onder meer inbegrepen in Minimus-packs en in Epic combo light) kunnen rekenen op een permanente verhoging van hun maximale uploadsnelheid van 6 Mbps naar 20 Mbps.
  • Klanten met Internet Maxi (inbegrepen in alle Tuttimus- en Familus-packs en in Epic combo full) kunnen rekenen op een permanente verhoging van hun maximale uploadsnelheid van 15 Mbps naar 20 Mbps.
  • Klanten met Bizz Internet (inbegrepen in een Bizz All-in pack) kunnen rekenen op een permanente verhoging van hun maximale uploadsnelheid van 20 Mbps naar 30 Mbps.
  • Ook de klanten op het Fiber-netwerk werden geüpgraded. De uploadsnelheid werd opgetrokken naar 20 Mbps voor Internet Start Fiber, naar 30 Mbps voor Internet Maxi Fiber en naar 50 Mbps voor Bizz Internet Fiber en voor alle klanten met de Fiber Boost-snelheidsoptie.
  • In functie van hun eigen oplossingen en serviceprofielen werden gelijkaardige upgrades geïmplementeerd voor wholesaleklanten.

Proximus benadrukt nog dat het om theoretische maximumsnelheden gaat, net zoals dat voor downloadsnelheden het geval is. De werkelijke snelheid hangt af van verschillende elementen, zoals de afstand tot de netwerkapparatuur (het ‘Proximus-kastje’ in de straat), de beschikbaarheid van VDSL en fiber, de interne bedrading, en het gebruik van ethernet versus wifi.

Glasvezel

In de toekomst moet de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk van Proximus een significante verdere verhoging van zowel de upload- als de downloadsnelheid met zich meebrengen. Proximus liet eind maart nog weten dat het de investeringen in dat netwerk versnelt en tegen 2025 zo’n 2,4 miljoen woningen van glasvezelinternet wil voorzien.