Britten steken 5G-torens in brand omwille van complottheorieën coronavirus

In het Verenigd Koninkrijk worden 5G-telefoonmasten in brand gezet vanwege complottheorieën die de masten aan het coronavirus linken. Afgelopen week zetten aanvallers minstens drie 5G-torens in brand. Volgens een woordvoerder van Vodafone UK waren zelfs afgelopen weekend alleen al vier telefoonmasten het doelwit. 

De politie is een onderzoek gestart naar de manier waarop de 5G-torens vlam hebben gevat. Als het blijkt te gaan om brandstichting, waar het momenteel sterk op lijkt, gaan de verschillende getroffen gemeentes samenwerken om de dader te vinden. 

Minstens één van de in brand gezette torens, een toren in Birmingham, leverde niet eens 5G-diensten aan. Volgens een woordvoerder levert de toren al jarenlang 2G, 3G en 4G-verbindingen aan duizenden mensen in Birmingham. Er wordt momenteel gewerkt om de volledige dekking zo snel mogelijk te herstellen, maar de brand veroorzaakte behoorlijk wat schade. 

Complottheorieën over het coronavirus

De afgelopen weken werden er via social media geruchten en complottheorieën verspreid over een connectie tussen het uitrollen van 5G en het coronavirus. Op Facebook en Nextdoor bestaan een aantal groepen waarin duizenden leden misleidende uitspraken doen over dat 5G zogenaamd schadelijk zou zijn. 

Een van de theorieën beweert dat het nieuwe coronavirus begon in Wuhan, omdat de Chinese stad onlangs 5G heeft uitgerold. Volgens de theorie wordt het virus nu verspreid naar andere steden die ook 5G gebruiken. Wat de complottheorieën buiten beschouwing laten is dat het logisch is dat een besmettelijk virus sneller verspreid in dichtbevolkte gebieden met toegang tot 5G. Daarbij heeft de pandemie ook landen als Iran en Japan bereikt, waar 5G nog niet wordt gebruikt. Dat staat nog los van het feit dat radiostraling en een virus niets met elkaar te maken hebben.

We kunnen met zekerheid stellen dat het coronavirus niets te maken heeft met 5G. Ook brengt 5G geen andere gezondheidsrisico’s mee. 5G gebruikt een hogere frequentie van radiogolven dan 4G en 3G. Zelfs met deze hogere frequentie zijn ligt het elektromagnetische stralingsniveau van 5G nog ver onder de internationale richtlijnen

Nationale veiligheid

Het feit dat 5G geen negatieve gevolgen voor de gezondheid, voorkomt helaas niet dat de complottheorieën alsnog verspreiden. Sommige mensen gaan zelfs zover dat ze werknemers die glasvezelkabels aanleggen voor de 5G-installaties intimideren. Deze mensen beweren dat 5G het einde zal betekenen voor iedereen. Britse operators zien de aanvallen als een aantasting op de nationale veiligheid. 

In een statement zegt Vodafone UK CEO Nick Jeffery bedroefd te zijn door de brandstichting aanvallen op mobiele telefoonmasten in deze tijd van nationale crisis. Hij zegt dat het een kwestie van nationale veiligheid is geworden. De politie en antiterrorisme-organisaties zetten nu het onderzoek naar de brandstichting in de 5G-torens voort.