IBM omarmt AMD’s Epyc-processors in eigen cloudservers

IBM lanceert een aanbod van AMD Epyc 2-hardware in zijn cloud. De chips vinden hun weg naar een deel van de bare metal-servers.

IBM integreert de AMD Epyc 2-serverchips in zijn bare metal-cloudaanbod. De computerspecialist verdubbelt daarmee het aantal rekenkernen dat beschikbaar is in het aanbod. Concreet gaat IBM voor servers met de AMD EPYC 7642 in een dual socket-configuratie. Zo krijg je beschikking over 96 rekenkernen met een basiskloksnelheid van 2,3 Ghz en een turboboostcapaciteit tot 3,3 Ghz. De servers zijn beschikbaar met RHEL, CentOS, Ubuntu of MS Server.

Sneller en zuiniger

De keuze van IBM voor AMD is een nieuwe overwinning voor de processorbouwer. Die wil met zijn Epyc-aanbod marktaandeel afsnoepen van Intel, en slaagt daar steeds meer in. Intel is nog steeds de absolute kampioen van het datacenter, maar alle grote cloudproviders bieden intussen AMD aan als alternatief.

AMD heeft met zijn chips immers een streepje voor op Intel. Niet alleen biedt de processordesigner meer rekenkernen voor minder geld, de cpu’s worden bovendien op TSMC’s 7 nm-proces gebakken. Zo lopen ze een generatie voor op de alternatieven van Intel en dat scheelt in prestaties per watt. De AMD-cpu’s zouden de total cost of ownership voor de servers waar ze inzitten met 50 procent omlaaghalen vergeleken met de alternatieven uit Santa Clara.