1 min

Er is nu een systeem gemaakt waarmee mensen de computer met hun gedachten kunnen besturen. Dit systeem is ontworpen door chiplaboratorium IMEC en de KU Leuven en is bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap. Deze mensen kunnen met dit systeem dan zonder problemen bijvoorbeeld een textdocument maken.

Het systeem heet Mind Speller en het bijzondere eraan is dat er geen hele bos draden nodig is om te verbinden met de computer. De Mind Speller maakt namelijk draadloos verbinding met de computer waarop de benodigde software is geïnstalleerd. Er zijn wel vaker experimenten rond dit onderwerp gedaan. Er wordt daarbij vooral gelet op hersengolven uit de P300-klasse, deze komen namelijk voor als iemand een bekende situatie waarneemt. Eerder systemen die dit voor elkaar kregen waren erg groot en het waren daardoor niet fijn om te gebruiken.

De Mind Speller is ontworpen als een klein hoofdkapje met elektroden die verbonden zijn aan een draadloze communicatiemodule. Deze module heeft ongeveer de afmetingen van een luciferdoosje en is ontwikkeld door IMEC en het Holst Instituut. Op de Medtech Conference in Stuttgart is een werkend prototypen van de Mind Speller gedemonstreerd.