Intel moet meer betalen voor Optane vanwege Micron-deal

Intel moet zijn voormalig partner Micron voortaan meer gaan betalen voor de Optane geheugenchips. Reden hiervoor is een nieuwe leveringsdeal tussen de twee bedrijven. Optane is de merknaam van Intel voor de 3D XPoint-chips die het bedrijf samen met Micron ontwikkelde. 

Eerder werkten Intel en Micron samen aan een 3D XPoint in de IM Flash Technologies joint venture. Eind 2018 begon de samenwerking te wankelen en in 2019 bood Micron €1,16 miljard aan Intel om het bedrijf uit te kopen.

De breuk tussen Micron en Intel verliep niet zonder problemen. Een groot deel van de Intel Optane-technologie is gebouwd op 3D XPoint. Intel moest de 3D XPoint-geheugenchips kopen van Micron. Met de nieuwe leveringsdeal tussen Intel en Micron is de prijs van deze geheugenchips verhoogd. 

Optane-technologie

Vorig jaar lanceerde Intel Optane DC Persistent memory. Optane was op dat moment al even beschikbaar als SSD-alternatief en cache-optie voor HDD’s, maar ging vanaf de nieuwe lancering ook concurreren met DRAM. 

De Optane-technologie staat erom bekend stukken sneller te zijn dan de flash die je in een SSD vindt. Hoewel Optane een stuk duurder is dan een klassieke SSD, is de random lees- en schrijfsnelheid stukken hoger, waardoor Optane meerwaarde kan bieden voor specifieke workloads, vooral in datacenters. 

Optane is trager dan een klassiek DRAM-geheugen. Op veel andere gebieden levert Optane echter wel voordelen vergeleken met een DRAM-geheugen. Zo is Optane veel goedkoper, heeft het een grotere dichtheid en is Optane bovenal niet vluchtig. Dit maakt Optane een mogelijk alternatief voor eenk lasiek DRAM-geheugen. Met alles overtreft het de DRAM-technologie, behalve met de snelheid. 

Intel blijft bezig met het verder verbeteren van de Optane-technologie. De tweede generatie 3D XPoint-geheugenchips zou naar verwachting later dit jaar uitkomen. Uit het jaarverslag van Intel blijkt nu dat de eerste producten gebaseerd op de technologie pas in 2021 uitkomen.