HPE lanceert miniserver met abonnementsformule voor kleine bedrijven

HPE introduceert de ProLiant MicroServer Gen10 Plus: een compacte server gericht op kleine kantoren die beschikbaar komt via een maandelijkse abonnementsformule.

Met de ProLiant MicroServer Gen 10 Plus lanceert HPE een microserver op maakt van kleine bedrijven, thuiskantoren of satellietlocaties. Je kan de microserver zien als een gespecialiseerde NAS. Het toestel heeft een erg beperkte voetafdruk met minder 11,6 cm x 24,5 cm x 24,5 cm en wordt in principe niet luider dan 35 dB. Dat betekent dat je de MicroServer in ieder kantoor kwijt kan.

Specificaties

Hoe toestel is variabel configureerbaar al naargelang de specifieke doeleinden. Zoek je een eenvoudige opslagserver, dan kan je aan de slag met een cpu uit Intels Pentium-gamma. Wie de server zwaarder wil belasten, kan voor configuraties tot en met een quadcore-cpu uit de Intel Xeon E-2200-lijn kiezen. In dat geval krijg je een maximale kloksnelheid van 3,8 GHz ter beschikking. Wat geheugen betreft kan je opteren voor tot 32 GB DDR4 EEC-RAM gespeid over twee DIMM’s. Het toestel is verder uitbreidbaar met één 16 PCIe 3-slot. HPE berekent een stroomverbruik van 180 watt, al is dat uiteraard opnieuw configuratiegebonden.

De NAS krijgt een HPE iLO 5-technologie mee. Dat is een ASIC gecombineerd met firmware waarlangs beveiliging en administratie van de server geregeld worden. Om van de technologie en de bijhorende remote management-features gebruik te maken, is de ‘Enablement Kit’ noodzakelijk. De server is tot slot onderdeel van een optionele hybride oplossing, waarbij kritieke applicaties on premises draaien maar een combinatie met Microsoft Azure mogelijk is.

Beschikbaar als dienst

De HPE ProLiant MicroServer Gen 10 Plus is beschikbaar via partners en als onderdeel van een abonnementsformule. Voor 20 dollar per maand neemt HPE de installatie en het management van de server van je over, zodat je daar als eindgebruiker geen tijd in hoeft te investeren. Gezien de doelgroep van dit toestel is het aanbod aantrekkelijk: configuratie en IT-management behoren hoegenaamd niet tot de core business van kleine organisaties, die daar vaak geen eigen personeel voor in huis hebben. Concreet maakt het toestel deel uit van HPE Pointnext Services en HPE Greenlake.

HPE positioneert de server als het instapmodel voor zijn ‘small business deployment’-plan, waarbij de fabrikant de technologische fundering van een hele kantooromgeving voor z’n rekening neemt. Denk daarbij naast de server ook aan bijvoorbeeld wifitoegangspunten.