Microsoft maakt IoT-beveiliging Azure Sphere algemeen beschikbaar

Een kleine twee jaar geleden kondigde Microsoft Azure Sphere aan, een oplossing om Internet of Things-apparaten beter te beschermen. Deze betere bescherming is nodig, want naar verwachting zijn er tegen 2025 41,6 miljard IoT-apparaten verbonden aan het internet. Deze week wordt Azure Sphere beschikbaar voor het grote publiek. 

In de komende dagen kunnen gebruikers die daarvoor in aanmerking komen zich inschrijven voor Azure Sphere. Aan de oplossing hangen geen abonnementskosten vast, zo meldt Venture Beat, maar gebruikers moeten wel eenmalig een klein bedrag betalen voor een chip, die toegang geeft tot alle componenten van Sphere en voor zijn hele levensduur wordt geüpdatet. 

Drie onderdelen van Azure Sphere

Azure Sphere is een software-as-a-service-platform met ingebouwde communicatiefuncties voor IoT-apparaten binnen verschillende bedrijfstakken. Het platform bestaat uit drie delen: geïntegreerde hardware gebouwd op een beveiligde chip, het Azure Sphere OS en de Azure Sphere Security Service. 

Het Azure Sphere OS is een besturingssysteem gebaseerd op Linux en is ontwikkeld om een platform te bieden voor het ontwikkelen van IoT-apps. Het Azure Sphere OS is geïnstalleerd op de beveiligde chip van Azure Sphere. Developers kunnen Azure Sphere OS gebruiken voor zowel overkoepelende apps als apps met real-time mogelijkheden. 

Beveiliging door Azure Sphere

Een belangrijk onderdeel van Azure Sphere is de Security Service. Dit is een cloud-gebaseerde dienst die onderhoud, updates en controles voor Azure Sphere-gecertificeerde chips mogelijk maakt. De Security Service brengt een connectie tot stand tussen apparaten, het internet en verschillende bijkomende clouddiensten. 

Dankzij de Security Service van Azure Sphere kunnen IoT-apparaten veilig opstarten. Daarnaast verifieert het platform de identiteit van de apparaten en controleert het of een apparaat op een goedgekeurde codebase draait.

Door Azure Sphere beschikbaar te maken voor het grote publiek wil Microsoft het gebruik van IoT-apparaten veiliger en meer vertrouwd maken. “Azure Sphere is uniek en ons product brengt een nieuwe technologische categorie naar de Microsoft-familie, de IoT-markt en het beveiligingslandschap”, aldus Halina McMaster, principal group program manager binnen Microsoft.