Citimesh wil 4G-spectrum kopen bij BIPT

Het BIPT zal een onbenut deel van het 4G-spectrum veilen. Het Brugse Citymesh wil daar de rechten op kopen om z’n zakelijke diensten uit te breiden, maar ook andere spelers mogen bieden.

Citymesh, een kleine zakelijke operator uit Brugge, wil de rechten op een stuk van het 4G-spectrum kopen om zo z’n dienstverlening uit te breiden. Citymesh is de enige operator in België met rechten op een deel van het 5G-spectrum. Die kreeg het bedrijf in 2015 al in handen nadat het bij het BIPT aanklopte voor spectrum om wifi-hotspots in steden met elkaar te verbinden zonder gebruik te maken van de backbone van grote operatoren. Vorig jaar blijk die frequentie toevallig de juiste te zijn voor 5G, waardoor Citymesh niet moest wachten op de befaamde 5G-veiling om aan de slag te gaan met de uitrol van een 5G-netwerk.

Nu wil Citymesh zijn dienstverlening uitbreiden op een stuk van het 4G-spectrum, weet De Tijd. Op de daartoe bestemde 2,6 GHz-band is nog een stukje vrij. Dat kan niet gekocht worden door de andere grote operatoren, aangezien zij al een wettelijk bepaalde maximum hoeveelheid spectrum op de band in handen hebben.

Citymesh toonde interesse in 15 MHz op de 2,6 GHz band waardoor het BIPT nu verplicht is om een veiling te organiseren. Daar mag in principe iedereen aan mee doen, behalve dan Telenet, Orange en Proximus aangezien zij aan hun maximum hoeveelheid 2,6 GHz-spectrum zitten. In theorie kunnen ook buitenlandse partijen meedingen naar het spectrum.

Geld

De startprijs op de veiling zou 15,01 miljoen euro bedragen. De opbrengst daarvan gaat naar de overheden, vermoedelijk via dezelfde verdeelsleutel die voor de rest van het geveilde 4G-spectrum gebruikt werd. Voor 5G raakten de federale en regionale overheden het niet eens over de verdeling en toonden ze zich evenmin bereid om de geldpot na de veiling te verdelen, zodat de veiling op de lange baan werd geschoven. Moesten er meer partijen dan Citymesh mee bieden, kan de verkoopprijs nog oplopen. Na de veiling worden de rechten voor 15 jaar toegekend aan de winnaar.

Citymesh richt zich met zijn diensten op bedrijven en zal dat ook met het 4G-spectrum doen. Het is dus niet zo dat Citymesh plots een vierde grote telecomoperator zal worden.