Proximus rolt 5G-netwerk uit in Antwerpse haven

Proximus gaat een privaat 5G-netwerk uitrollen voor Port of Antwerp. TIjdens een pilootfase van zes maanden zullen verschillende toepassingen worden getest om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van 5G in de industriële context van de Antwerpse haven.

Port of Antwerp en Proximus kondigen woensdag aan dat ze een Memorandum of Understanding hebben ondertekend voor de uitbouw van het 5G-netwerk, in het kader van digitaliseringsproject ‘De Digitale Schelde’. Het gaat om een privaat netwerk voor de haven, op basis van een testlicentie, waardoor Proximus niet hoeft te wachten op de veiling van het 5G-spectrum – die momenteel politiek geblokkeerd zit – om aan de uitrol te beginnen.

Het gaat om een non-standalone 5G-netwerk, waarbij nieuwe radiotechnologie op bestaande 4G-infrastructuur wordt gebouwd, dat volledig beantwoordt aan de 3GPP-standaarden. Proximus werkt daarvoor samen met het Finse Nokia. Het netwerk wordt bovendien ook verbonden met het bestaande MPLS-netwerk van het Antwerpse havenbedrijf.

Experimenteren met nieuwe use-cases

Eenmaal het 5G-netwerk actief is, zullen Proximus en Port of Antwerp samen gedurende zes maanden experimenteren met verschillende industriële toepassingen in een beperkte zone binnen het havengebied. De uiteindelijke bedoeling is om de 5G-mogelijkheden naar de volledige haven door te trekken en het private netwerk te combineren met het publieke mobiele netwerk van Proximus.

De mogelijke toepassingen bevinden zich in uiteenlopende domeinen, van het met elkaar connecteren van sleepboten voor een efficiëntere coördinatie van de scheepvaart tot draadloze camerabewaking en het inzetten van drones voor inspecties.

Ook 5G van Orange actief in de haven

Eind vorig jaar rolde ook Orange reeds een 5G-testnetwerk uit in de haven van Antwerpen. In tegenstelling tot het netwerk van Proximus, gaat het in dit geval wel om een standalone netwerk, dat een nieuwe architectuur gebruikt en zaken zoals network slicing, een erg lage latency en massive IoT mogelijk maakt in de haven.

Orange maakte eind januari bekend dat een eerste golf industriepartners is aangesloten op het testnetwerk. Het gaat naast Port of Antwerp ook nog om chemiebedrijf Borealis en hightechpolymerenproducent Covestro. In een tweede golf zal onder meer ook Katoen Natie zich op het netwerk aansluiten. Deze bedrijven gaan onder begeleiding van Orange en Deloitte op zoek naar nieuwe toepassingen die het volledige potentieel van de 5G-testhub benutten.

Lees ook: BIPT stelt voorlopige 5G-oplossing voor. Telecomregulator BIPT stelde pas een alternatieve oplossing voor om de politieke impasse rond de spectrumveiling te doorbreken. Proximus verwelkomt dat initiatief: “Gezien het belang van 5G voor een digitaal België verwelkomen we het recente initiatief van het BIPT”, zegt Bart Van Den Meersche, Chief Enterprise Market Officer bij de paarse telecomoperator. “Een spoedige beslissing over de definitieve toewijzing van het spectrum in het kader van een veiling blijft evenwel een noodzaak.”