Google introduceert nieuwe Coral-modules voor Edge AI

Google breidt zijn Coral-portfolio uit met nieuwe chipmodules die fabrikanten kunnen integreren in hun apparaten om lokaal machine learning uit te voeren.

Het hele gamma steunt op de Edge TPU, een verkleinde versie van de Tensor Processing Unit die Google gebruikt in zijn datacenters voor het uitvoeren van AI-workloads. De Edge TPU boet in op prestaties ten voordele van een klein formaat en energie-efficiëntie, maar is nog steeds voldoende capabel om lokale AI-taken uit te voeren.

“Meer en meer industrieën beginnen de waarde te erkennen van lokale AI, waar de snelheid van lokale inferentie aanzienlijke besparingen op bandbreedte en cloudcomputing-kosten mogelijk maakt, en het lokaal bewaren van gegevens de privacy van de gebruiker bewaart”, zegt Billy Rutledge, Director Google Research bij het Coral Team, in een blogpost.

Coral Accelerator Module

Een eerste product dat Google heeft aangekondigd, is de Coral Accelerator Module. Die bevat de Edge TPU in een eenvoudige behuizing, die kan worden geïntegreerd in custom PCB-designs via zowel PCIe- als USB-interfaces.

Daarnaast lanceert Google het Coral Dev Board Mini. Dat is een kleiner, goedkoper en zuiniger alternatief voor het bestaande Coral Dev Board. De Mini combineert de Accelerator Module met een MediaTek 8167s-SoC, en is met name geschikt voor 720p video-encoding/decoding en computer vision.

System-on-Module

Google biedt voortaan ook nieuwe varianten van zijn Coral System-on-Module. DIe was reeds beschikbaar in een configuratie met 1 GB LPDDR4-RAM en wordt nu ook in versies met 2 of 4 GB RAM aangeboden. De SoM is onder meer geschikt voor toepassingen in smart city, healthcare en de maakindustrie.

Google noemt Asus bij naam, dat de Coral SoM als basis voor zijn Tinker Edge T-minicomputer gebruikt.

De nieuwe Coral-producten worden aan het grote publiek gepresenteerd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas en worden allemaal in de loop van 2020 beschikbaar gemaakt.