1 min

Tags in dit artikel

,

Het hing al enige tijd in de lucht maar eBay heeft uiteindelijk toch besloten om Skype af te stoten. Het bedrijf zal als zelfstandige onderneming op de beurs terugkeren.

eBay kocht Skype in 2005 voor een bedrag van ongeveer twee miljard euro. De bedoeling was dat Skype samen met Paypal en eBay zou uitgroeien tot "The Power of Three", namelijk handelen, bellen en betalen. In de praktijk bleef Skype echter achter de feiten aanlopen en werd het een last aan het been van eBay.

Sinds vorig jaar staat Skype dan ook te koop. Onder andere de oprichters van Skype, Niklas Zennström en Janus Friis, toonde interesse om het bedrijf weer terug te kopen. Uiteindelijk leverde dit niks op en heeft eBay besloten Skype als beursgenoteerd bedrijf verder te laten gaan. Dit zal in 2010 gaan gebeuren, een precieze datum is niet bekend gemaakt. Vooral de marktomstandigheden hebben effect op deze datum, wanneer deze optimaal zijn zal Skype op de beurs verschijnen. Of eBay hiermee ook de aankoopprijs van ongeveer twee miljard dollar terug zal verdienen is nog maar de vraag.

De omzet van Skype over 2008 bedroeg zo’n 550 miljoen dollar. Ook is Skype sinds kort beschikbaar op de iPhone. Deze applicatie werd in de eerste 36 uur door meer dan één miljoen gebruikers gedownload.