HPE gaat samenwerken met ruimte-start-up OrbitsEdge

Hewlett Packard Enterprises (HPE) gaat een samenwerking aan met het  eerder dit jaar opgerichte OrbitsEdge. De in Florida gevestigde ruimtestartup wordt de hardwareleverancier voor de Edgeline Converged Edge-systemen van HPE. 

OrbitsEdge handelt in feite alles af wat nodig is om de standaard HPE microdatacenter-apparatuur voor gebruik in de ruimte te ‘verharden’. Verharding is een standaardproces om spullen gebruiksklaar te maken in de ruimte. Het proces bereidt in wezen apparatuur voor op de verhoogde straling, extreme temperaturen en andere stressoren die ruimte aan de mix toevoegt, aldus Techcrunch

De ruimte biedt een interessante maar uitdagende omgeving voor datacenteractiviteiten. Analyse van data, gegenereerd door bijvoorbeeld experimenten aan boord van het ISS, zou idealiter ter plekke gebeuren gezien de uitdagingen die gepaard gaan met het verzenden van de gegevens naar een grondstation.

SatFrame

OrbitsEdge heeft een eigen stuk hardware ontwikkeld, genaamd SatFrame. Het is speciaal ontworpen om de stress van een op de ruimte gebaseerde bedrijfsomgeving tegen te gaan. Hierdoor is het relatief eenvoudig om standaard off-the-shelf verkrijgbare apparatuur, zoals een HPE Edgeline systeem, in de ruimte te laten werken zonder dat daarvoor enorm veel aanpassingen gedaan moeten worden.

In-space manufacturing

Door de samenwerking komt de haalbaarheid om een kleinschalig datacenter in een baan om de aarde op te zetten steeds dichterbij. Het kleinschalig datacenter moet op zijn minst een deel van de verwerking van op de ruimte gebaseerde gegevens direct in de buurt van waar het wordt verzameld af te handelen in plaats van om het terug te brengen naar de aarde. Een duur en gecompliceerd proces met het oog op het vinden van bedrijven en geschikte infrastructuur. Maar als je in-space manufacturing als uitgangspunt neemt en lokaal dingen zou kunnen doen, bespaar je veel overhead en ontgrendel je bovendien gaandeweg tonnen aan potentieel.