Seagate verdubbelt HDD-IOPS met Mach.2 Exos 2X14

Seagate pakt in samenwerking met Microsoft uit met de Exos 2X14: een nieuwe HDD voor het datacenter die gebruik maakt van een doorontwikkelde versie van dual actuator-technologie. De IOPS van de drive worden daarmee verdubbeld.

Datacenter-exploitanten verwachten van hardeschijffabrikanten steeds meer capaciteit en dezelfde vormfactor. De beschikbare ruimte in een datacenter is beperkt moet zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Dat zorgde voor een onophoudelijke groei van opslagcapaciteit, met HDD’s die vandaag vlot 14 TB aankunnen. Het probleem daarbij is dat de prestaties van de drive niet meeschalen met de capaciteit, wat betekent dat het langer duurt voor een systeem om toegang te krijgen tot data op zo’n enorme drive.

Dubbele actuator

Seagate pakte twee jaar geleden al uit met een mogelijke oplossing: een dubbele actuator. De actuator is de arm waarop de leeskop van een HDD is bevestigd. Het is misschien wel het kritiekste onderdeel van HDD-technologie. De actuator zorgt ervoor dat de leeskop precies op de juiste plaats en op de juiste afstand boven de fysieke schijven zweeft om te lezen en te schrijven. Geavanceerde actuators die de HDD bestand maken tegen bijvoorbeeld trillingen zijn één van de belangrijkste factoren die een desktop-HDD van een server- of NAS-HDD onderscheiden.

Actuatortechnologie is dus kritiek, terwijl er nog veel voordeel te boeken valt door er aan te sleutelen. Door twee armen in een drive te proppen die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen, verdubbelt in theorie de snelheid waarmee een HDD data kan terugvinden. Twee jaar geleden was de technologie echter experimenteel, duur en praktisch onbruikbar.

Seagate werkte echter verder aan wat vandaag de Mach.2-actuatortechnologie heet. Het ging daarvoor in zee met Microsoft, dat drives met Mach.2-technologie uitvoerig testte in zijn datacenters. Het resultaat is de Exos 2X14. De 14 TB-drive heeft twee actuators, waarvan er telkens één de helft van de platters voor zijn rekening neemt. De enkele drive ziet er voor het datacenter uit als twee schijven van 7 TB. Mach.2 stopt met andere woorden twee functionele HDD’s in de behuizing van een enkele harde schijf. Dat combineert het schaalvoordeel van één drive met de prestatieboost die twee kleinere HDD’s met zich meebrengen.

Getest en goed bevonden

Microsoft testte de drives op verschillende manieren. Sequentiële prestaties werden geanalyseerd aan de hand van typische workloads zoals back-up en streaming. Hogere random IOPS zijn het grootste voordeel van dit type HDD en die prestaties werden getest met de Microsoft Exchange Servers Jetstress-tool. Die simuleert Exchange 2013 en 2016-workloads. Microsoft ging ook na hoe de Exos 2X14 zou presteren in een CDN-netwerk.

Microsoft is tevreden van de drive, die tegemoet komt aan de schaalvereisten maar IOPS binnen de normen houdt voor gebruik met verschillende Azure-services. Seagate zal de Mach.2 Exos-drives in verschillende varianten naar de bredere enterprisemarkt brengen, maar verklapt nog niet wanneer. Welke sku’s er precies gepland staan en welk prijskaartje er verbonden is aan een HDD met dubbele actuator is evenmin duidelijk.