Juniper levert 400 Gbps-snelheid over recordafstand

Netwerkspecialist Juniper pakt uit met een geslaagde test van een 400 Gbps-verbinding over een recordafstand van meer dan 2.000 kilometer. De snelle en stabiele verbinding over zo’n lange afstand moet tegemoetkomen aan onder andere de groeiende eisen van de academische wereld.

Tijdens een test zette Juniper een stabiele ethernetverbinding op over een afstand van 2092 kilometer. De verbinding haalde een stabiele snelheid van 400 Gbps. Volgens de netwerkspecialist is het de eerste keer dat een ethernetverbinding over die afstand met een dergelijke snelheid tot stand werd gebracht.

Juniper voerde de test uit samen met SCinet, dat de leverancier is voor het hogecapaciteitsnetwerk van de Supercomputing 2019-conferentie. De test werd opgezet met de hulp van de PTX10003 Packet Transport Router van Juniper. Dat is volgens het bedrijf de eerste fixed-configuration core router die 400 GbE ondersteunt.

Belangrijk voor de toekomst

De test gebeurde niet voor niet in het kader van de Supercomputing-conferentie. In de academische wereld wint HPC aan belang en wordt het steeds belangrijker om grote hoeveelheden data efficiënt heen en weer te sluizen. Netwerken met een extreem hoge snelheid zullen daar een erg belangrijke rol bij spelen. Hetzelfde geld voor cloudproviders met datacenters verspreid over de hele wereld. Snellere verbindingen tussen regio’s maken het eenvoudiger om data te verplaatsen.

Vandaag is de transfer van grote hoeveelheden gegevens over het algemeen nog een flessenhals. Bedrijven die een datacenter met een hoge capaciteit naar de cloud willen migreren, kiezen doorgaans voor alternatieven waarbij data fysiek naar harde schijven wordt gekopieerd die vervolgens worden verstuurd naar het datacenter. Dat klinkt misschien omslachtig, maar is sneller en goedkoper dan enkele tientallen terabytes aan data via een internetverbinding naar de cloud te sturen.