Europese IPv4-adressen zijn opgebruikt

Het RIPE Network Coordination Centre (RIPE NCC), de organisatie verantwoordelijk voor het toewijzen van IP-adressen in Europa, het Midden-Oosten en delen van Centraal-Azië is door zijn voorraad IPv4-adressen heen. Dat kan voor problemen zorgen als de adoptie van IPv6 niet snel toeneemt.

“We hebben nu geen IPv4-adressen meer”, klinkt het in een persbericht van het in Amsterdam gevestigde RIPE NCC. De organisatie overziet de toewijzing van IP-adressen aan internetproviders en andere organisaties in 76 verschillende landen.

Het nieuws komt niet geheel als een verrassing. Er bestaan maar 4,2 miljard unieke IPv4-adressen. De immense groei van geconnecteerde apparaten in recente jaren, heeft ervoor gezorgd dat die voorraad snel is geslonken. In 2012 ontving RIPE NCC zijn laatste verzameling IP-adressen om uit te delen van de Internet Assigned Numbers Authority (IANA).

Wachtlijst

Toch zal RIPE NCC nog enige tijd IPv4-adressen blijven uitdelen. Elk IPv4-adres dat voortaan terugkeert naar de organisatie, bijvoorbeeld van bedrijven die niet langer bestaan of van netwerken die ongebruikte adressen teruggeven, zal opnieuw worden toegewezen op basis van een wachtlijst.

Dat gaat evenwel om kleine hoeveelheden, die “niet in de buurt komen van de vele miljoenen adressen die netwerken in de regio vandaag nodig hebben”, benadrukt RIPE NCC.

De afgelopen jaren heeft de schaarsheid een secundaire markt van gebruikte IPv4-adressen aangezwengeld. In 2018 wisselden bijna 45 miljoen adressen op die manier van eigenaar, aan een gemiddelde prijs van ongeveer 17 dollar per adres.

IPv6

Een duurzamere oplossing is de overstap naar IPv6-adressen, maar die verloopt moeizaam. IPv6 is de opvolger van IPv4 en gebruikt 128-bit-adressen in plaats van 32-bit. Het totale aantal mogelijke combinaties ligt daardoor aanzienlijk hoger, met ongeveer 340 miljard miljard miljard miljard (3,4 x 1038) adressen.

“Zonder grootschalige IPv6-implementatie lopen we het risico een toekomst tegemoet te gaan waar de groei van ons internet onnodig wordt beperkt”, klinkt het bij RIPE NCC. “Er is nog een lange weg te gaan en we roepen alle stakeholders op hun rol te spelen bij de ondersteuning van de uitrol van IPv6.”