1 min

Tags in dit artikel

, ,

Wikipedia heeft besloten haar gehele server-collectie, bestaande uit vierhonderd servers, te migreren naar Ubuntu. Vele servers maakten voorheen gebruik van Red Hat.

Doordat er steeds andere servers toegevoegd werden aan de IT-infrastructuur was er geen duidelijke lijn in het OS. De ene server gebruikte Red Hat, er draaide eveneens enkele systemen op Fedora. "We hadden een mix: voor een deel Red Hat 9, voor een deel Fedora, en daarvan ook weer verschillende versies", aldus CTO Brian Vibber van de Wikimedia Foundation tegenover Computerworld. Het nadeel van de huidige situatie is dat het slecht te onderhouden is. Zeker voor een IT-afdeling bestaande uit vijf personen.

In 2006 werd al een begin gemaakt aan de migratie. Zo zette de IT-afdeling van Wikipedia in 2006 al enkele caching proxy-servers om naar Ubuntu. Over enkele maanden moet de volledige migratie voltooid zijn. De datacenters van Wikipedia zijn gelokaliseerd in Florida, Zuid-Korea en Amsterdam.

Het lijkt erop dat de keuze voor Ubuntu niet echt bewust is gemaakt. "We wilden ergens op standaardiseren", aldus Vibber. "En het beheer is zeker een stuk eenvoudiger geworden. We kunnen overal dezelfde combinatie draaien en het doet overal hetzelfde."

Volgens Illuminata-analist Gordon Haff is het prijskaartje mogelijk ook een reden geweest om te kiezen voor Ubuntu. Red Hat biedt verschillende versies aan, zowel betaald als onbetaald. Dat is lastiger te beheren. Ubuntu is volledig gratis verkrijgbaar, zowel voor de server- als desktopversie.