Juniper Networks lanceert AI-aangedreven zelfsturend netwerk

Het afgelopen maart door Juniper Networks ingelijfde Mist Systems heeft een AI-Driven Self-Driving Network gelanceerd. Het AI-aangedreven zelfsturend netwerk stelt bedrijven in staat om een cloudgebaseerd netwerk op te zetten, waarbij minimale troubleshooting nodig is.

Voordat Mist Systems voor 405 miljoen euro van de hand ging, was de start=up al gericht op het gebruik van artificiële intelligentie om zo de wifi-infrastructuur van zijn klanten te automatiseren, aldus Silicon Angle.

Organisaties kunnen met het cloudgebaseerd platform van Mist Systems draadloze netwerken op hun kantoren en andere bedrijfslocaties beheren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van algoritmen voor machine learning om de dagelijkse onderhoudstaken te automatiseren. Deze zijn nodig zijn om stabiele wifi-toegang te bieden.

Virtuele assistent Marvis

Bovendien helpt de virtuele assistent van Mist Systems, genaamd Marvis, bij het oplossen van verbindingsproblemen. Beheerders kunnen via een zoekbalk in natuurlijke taal toegang krijgen tot gegevens over defecte netwerkapparaten. Daardoor hoeven niet langer complexe queries te worden gebruikt. Dat maakt eenvoudige vragen mogelijk als: “Marvis, wat is er mis met de router in de kantoorlobby?”, waardoor specifieke diagnostische informatie gevonden kan worden die nodig is om het defect te repareren.

Automatisch diagnosticeren

De lancering nu van het AI-Driven Self-Driving Network is in principe een update van het bestaande netwerkplatform. Alleen breidt Mist Systems hiermee zijn mogelijkheden uit om naast draadloze netwerken voor het eerst ook bedrade netwerken te dekken.

Bovendien is de virtuele assistent Marvis voorzien van een nieuwe functie, genaamd Marvis Actions. Hierdoor wordt het mogelijk om een stap verder te gaan, door automatisch de oorzaak van eventuele problemen te diagnosticeren en deze waar mogelijk op te lossen. Dat alles zonder dat hierom gevraagd wordt. Mocht het probleem zich buiten het domein van het toegangsnetwerk voordoen, zal Marvis een reeks aanbevolen acties voor informatietechnologieteams aanbieden om het probleem op te lossen.

“Marvis Actions verkrijgt inzichten uit onze AI-engine, zoals de oorzaak van een probleem. Vervolgens maakt Marvis daar weer bruikbare inzichten van voor IT-managers. In enkele gevallen moeten onze klanten alleen zelf even kijken om zo de gezondheid van hun Mist-netwerk te bewaken en te beheren”, zegt Sudheer Matta, vice-president productbeheer bij Mist Systems. 

Juniper Contrail Insights

Juniper heeft zelf ook een nieuwe tool gelanceerd, genaamd Contrail Insights. Gebruikers kunnen hiermee netwerk-, server- en workload-monitoring en analyse-mogelijkheden toevoegen aan hun private cloudactiviteiten. De tool is onderdeel van Junipers Contrail Enterprise Multicloud-netwerkplatform voor bedrijven die een combinatie van publieke en private cloudplatforms gebruiken om hun IT-infrastructuur te hosten.

Contrail Insights biedt inzicht in zowel realtime als historische gegevens en is bovendien voorzien van een geavanceerde zoekfunctie, die gebruikers helpt problemen die zich voordoen op te sporen. Een nieuwe functie brengt de virtuele infrastructuur in kaart voor workloads en netwerkabstracties op de fysieke infrastructuur en het netwerk, om de oorzaak van problemen sneller te ontdekken.

Zichtbaarheid

“Cloudframeworks binnen datacenters hebben gezorgd voor een enorme automatisering van de infrastructuur, maar brengen ook extra operationele complexiteit met zich mee. We hebben Contrail Insights ontworpen om zichtbaarheid te bieden voor probleemoplossing en analyseproblemen, waarmee we vandaag te maken hebben, met krachtige tools voor detectie en analyse doorheen alle lagen van het netwerk”, aldus Bikash Koley, CTO van Juniper Networks. 

Marvis Actions is vanaf nu beschikbaar voor Mist-klanten die de Marvis Virtual Network Assistant Service hebben gekocht.