Microsoft SQL Server 2019 maakt inzicht in data efficiënter

Microsoft maakt SQL Server 2019 algemeen beschikbaar. De nieuwe versie is voorzien van een aantal functies die gebruikers helpen efficiënter inzichten te verkrijgen uit data, die in verschillende formats of bronnen kan staan. Microsoft hoopt hiermee verbeterde data-intelligentie voor bedrijven te leveren.

Dit maakte de softwarereus maandag bekend tijdens zijn jaarlijkse Ignite-conferentie, die deze week plaatsvindt in Orlando, Florida.

SQL Server 2019 heeft onder meer Apache Spark en Hadoop Distributed File System (HDFS) in de engine ingebouwd. Gebruikers zijn hierdoor in staat om Big Data Clusters te gebruiken voor het samenbrengen van zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens om zo nieuwe inzichten te ontdekken. 

Nieuwe gegevensbronnen

Microsoft probeert ook het probleem van datasilo’s aan te pakken door de datavirtualisatie, die in SQL Server 2016 werd geïntroduceerd, te verbreden. Het verlenen van toegang tot een reeks aan nieuwe gegevensbronnen zou hiervoor een oplossing moeten bieden. Gebruikers krijgen onder meer toegang tot:

  • Azure Cosmos DB
  • Azure SQL Database
  • Azure Data Lake
  • Azure Data Warehouse
  • Cloudera
  • Hadoop Distributed File System (HDFS)
  • Oracle
  • Teradata

Efficiëntie

Bovendien is het voor query’s die gebruikmaken van datavirtualisatie niet langer nodig om data te verplaatsen of repliceren. Daarnaast verwacht Microsoft dat gebruikers met SQL Server 2019 ook betere prestaties behalen zonder daarvoor wijzigingen in hun applicaties te hoeven aanbrengen, dankzij intelligent query processing.

Verder is er sprake van verdere efficiëntie voor mission-critical workloads met in-memory databasemogelijkheden, mogelijk gemaakt door verbeteringen aan persistent memory support en memory-optimized tempdb.

Beveiliging

Ook op het gebied van beveiliging is SQL Server 2019 voorzien van enkele updates. Zo stelt ‘Always Encrypted with Secure Enclaves’ gebruikers in staat de vertrouwensgrens van de applicaties naar de server te verleggen. De beveiligde enclave maakt gebruik van een beschermd geheugengebied binnen het SQL Server-proces, waardoor deze veilige bewerkingen kan uitvoeren op gevoelige gegevens in plaintext. Al die tijd blijft de enclave ontoegankelijk voor software, het besturingssysteem en systeembeheerders.