Juniper en SecureLink verzorgen netwerk Antwerpse Haven

Securelink gaat samen met Juniper Networks het netwerk van Port of Antwerp vervangen. De haven heeft een nieuw, snel en veilig netwerk nodig om innovatieve moderne projecten te ondersteunen.

Uit onderzoek van de Port of Antwerp bleek dat klanten van de haven vragende partij zijn voor een nieuw performant netwerk. Verschillende bedrijven werken aan nieuwe projecten die een snelle en betrouwbare connectiviteit vereisen. Voor velen staat de uitrol van slimme camera’s en sensors voor de korte termijn op het programma, terwijl op de middellange termijn autonome drones, sloepen en AR & VR-toepassingen worden geambieerd. Op langere termijn is er al een plan voor autonome vorkliften.

Netwerk voor innovatie

Om die projecten te ondersteunen heeft de haven een nieuw netwerk nodig. Dat moet snel en veilig zijn, en een hoge bandbreedte bieden. Om het netwerk te bouwen lanceerde de Port of Antwerp een aanbesteding die werd gewonnen door SecureLink en Juniper Networks. Deel van de implementatie van het netwerk is de optie om nieuwe innovatieve functies te testen in een gesegmenteerd netwerk stuk, zodat cruciale infrastructuur onaangetast blijft moest er toch iets mislopen. Die mogelijkheid zou er samen met de nabijheid van het technisch personeel van SecureLink de doorslag hebben gegeven in de toekenning van het contract.

De werken voor de implementatie van het nieuwe netwerk zijn sinds september aan de gang en moeten voor het einde van het jaar zijn afgerond. Alles samen investeert Port of Antwerp bijna drie miljoen euro.

Beveiliging prioritair

“Het netwerk is een mooi voorbeeld van een project waar beveiliging prioriteit is van het begin af aan”, laat Jo Vander Schueren, General Manager van SecureLink in België, optekenen. Robert De Maere, IT Infrastructuurmanager bij Port of Antwerp, beaamt dat: “Beveiliging is erg belangrijk in de haven. Soms moeten we snel communiceren of visuele bevestiging van iets hebben. Daarom kozen we voor erg hoge standaarden, zoals een maximale latency van 150 milliseconden voor video. Beveiliging tegen cybercriminelen speelt ook een rol in onze netwerkkeuze.” James Morgan, VP bij Juniper Networks, noemt de haven van de toekomst tot slot een slimme haven, en ziet de infrastructuurinvestering als essentieel.

SecureLink is sinds 8 mei een eigendom van Orange Cyberdefence. De transitie van de bedrijven naar een nieuwe entiteit is volop aan de gang. Bij die transformatie hoort een ambitie om steeds grotere klanten aan te trekken. Het gewonnen contract toont aan dat SecureLink voorlopig naarstig verder werkt en ondanks de overname door het Franse bedrijf troeven als lokale aanwezigheid kan blijven uitspelen.