Nokia dreigt achterop te hinken in 5G

Nokia kreeg de zwaarste klap op de beurs in jaren, nadat het zijn winstverwachtingen voor 2019 en 2020 heeft verlaagd en de uitbetaling van dividenden voor het derde en vierde kwartaal van fiscaal jaar 2018 heeft opgeschort. Uitgaven om concurrenten af te weren hebben een winstverhoging uit 5G-netwerken vertraagd.

Nokia-analisten maken zich zorgen dat rivalen Huawei en Ericsson de overhand gaan krijgen in de 5G-race, aldus Bloomberg. Het aandeel van Nokia kende de steilste daling sinds 1991. Het aandeel daalde met maar liefst 25 procent en schaafde daardoor 6,6 miljard euro van de marktwaarde.

Volgens Neil Campling, analist bij Mirabaud Securities, kan dit zomaar eens betekenen dat Nokia’s CEO Rajeev Suri onder druk wordt gezet. De CEO is inmiddels meer dan vijf jaar in functie en zou nog steeds worstelen met het opzetten van een duurzame, uitgebreide set resultaten en doelstellingen, zegt de analist aan Bloomberg.

Otwikkeling 5G

Nokia zou niet in staat zijn geweest om 5G net zo goed uit te voeren als zijn Zweedse rivaal Ericsson, aldus Matthew Bloxham, een telecomanalist bij Bloomberg Intelligence. Toch nam het slechte vooruitzicht van Nokia nam ook Ericsson mee in zijn val: het aandeel van de concurrent zakte maar liefst 4,1 procent.

“Sommige van de risico’s die we eerder hebben gemarkeerd met betrekking tot de beginfase van 5G, worden nu werkelijkheid. We verwachten dat we deze problemen in de loop van volgend jaar geleidelijk kunnen verminderen”, aldus CEO Suri, die laat weten dat Nokia meer gaat uitgeven aan het ontwikkelen van 5G-apparatuur en het goedkoper maken ervan. 

Vetragende factoren

Bovendien heeft ook de aankoop van Nokia van de Franse rivaal Alcatel-Lucent in 2016 voor een bedrag van 18 miljard dollar mogelijk de ontwikkeling van nieuwe producten vertraagd, vanwege het ingewikkelde integratieproces.

Ook is de prijsconcurrentie bijzonder moeilijk in China. Nokia verwacht dat het marktaandeel in China zal moeten afstaan voor 5G, ten opzichte van 4G daarvoor. Ericsson verwacht dan weer een sterkere positie te verwerven in wat het als de grootste markt voor 5G-infrastructuur beschouwt.

Verder laat Nokia weten onzeker te zijn met betrekking tot de fusie van telecomaanbieders in Noord-Amerika, een verwijzing naar de geplande aansluiting tussen Sprint en T-Mobile. Als de twee Amerikaanse operatoren mogen fuseren, kan dat de vraag naar 5G-apparatuur inperken, ervan uitgaande dat ze kunnen profiteren van overlap in hun netwerken.