Nvidia, Ericsson en Red Hat lanceren infrastructuur voor 5G-virtualisatie

Nvidia heeft samen met Ericsson en Red Hat een ruggengraat ontwikkeld waarop telecomproviders een hun 5G radio access-netwerken draaien.

Nvidia heeft samen met het Zweedse Ericsson een verzameling technologieën ontwikkeld op maat van telecomproviders. Die moeten operatoren in staat stellen om efficiënt een performant 5G radio access-network (RAN) te virtualiseren. CEO Jensen Huang maakt zich op het Mobile World Congress in Los Angeles sterk dat hij de eerste software defined 5G RAN lanceert.

Platform

De virtualisatie moet telco’s helpen om sneller nieuwe technologie zoals AI of IoT-diensten te integreren in hun netwerken. De toepassingen zullen draaien op Red Hat OpenShift. Voor Nvidia staat het Aerial-platform centraal. Dat is een nieuw platform waarop providers hun netwerk verder kunnen ontwikkelen. Aerial kan draaien op de pas aangekongide EGX Edge-hardware die AI-supercomputercapaciteiten naar de netwerkrand brengt.

Aerial is een softwareontwikkelaarskit waarmee telecomproviders aan de slag kunnen met de twee belangrijkste elementen van Nvidia’s 5G-aanbod: een 5G signaalprocessing-engine die data in het geheugen van de cpu houdt voor hogere prestaties, en een Mellanox-netwerkinterface die GPU-geheugen rechtstreeks met de netwerkinterface verbindt. Nvidia’s bod op Mellanox werd eerder dit jaar aanvaard. Binnenkort moet de Interconnect-specialist uit Israël ook effectief een onderdeel zijn van de Amerikaanse gpu-bouwer.

Gpu-acceleratie

De combinatie van Aerial en EGX maakt gpu-acceleratie mogelijk binnen een telecom-netwerkinfrastructuur gebouwd op Kubernetes. De EGX-stack is voorzien van een Nvidia-driver, en plugins van de hand van het bedrijf voor Kubernetes en container-runtimes. Tot slot bevat de stack gpu-monitortools.

Nvidia wil een deel uitmaken van de 5G-toekomst omdat het denkt dat connectiviteit een essentieel onderdeel is van het computerlandschap van morgen. De hardwaredesigner liet eerder al een toekomstvisie optekenen waarbij het computerlandschap evolueert naar een hybride model met hardware vlakbij waar de data zich bevindt, verbonden op wereldschaal.