2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Tijdens de lancering van de iPhone 3G kondigde Apple ook de App Store aan waar iPhone-applicaties gekocht konden worden via wifi, iTunes en het telefoonnetwerk. Volgens analisten is dit onderdeel beslissend of de iPhone een succes wordt of niet.

"Ik denk dat er een aanzienlijke potentie is voor de App Store van de iPhone om hetzelfde te worden wat iTunes is voor de iPod," aldus Michael McGuire van Gartner Inc. "Eén ding dat Apple weet te verkopen zijn bits," voegde hij toe waarmee hij verwees naar het succes van de iTunes Store. "iTunes is naadloos en soepel en ik denk dat de App Store dat kan reproduceren."

Als dat waar is heeft Apple opnieuw een goudmijn in handen en een geheel nieuwe markt geopend voor software die gemaakt wordt voor het iPhone-platform. Het zou de komende jaren ook de geldkoffers van Apple kunnen vullen, denken analisten.

Carl Howe van de Yankee Research Group zegt dat Apple met de App Store de iPhone niet zomaar voorbij wil laten gaan. "Dit geeft weer dat de iPhone niet is ontworpen als een gadget maar als een platform. In een platform kunnen de add-ons erg waardevol blijken, misschien nog wel waardevoller dan het originele apparaat," vertelt hij.

Steve Jobs had het gedurende de maandag gehouden WWDC-keynote maar liefst een derde van de tijd over de iPhone als platform, waaruit volgens Howe ook blijkt dat Apple serieus met de iPhone bezig is. "Als er een ding is dat we weten over Jobs’ keynotes dan is het wel dat hij geen tijd verspilt aan dingen die er niet toe doen," zei Howe.

Wall Street-analisten zijn eveneens zeer positief over de App Store en denken dat deze 1,2 miljard dollar binnen kan halen in 2009 en voor een omzet van 363 miljoen dollar voor Apple kan zorgen. Andere verwachtingen wisselen tussen de 416 en 777 miljoen dollar omzet. Overigens ontvangt Apple van elk verkocht programma in de App Store 30 procent van de prijs, de overige 70 procent gaat naar de developer.

Apple introduceerde de App Store in maart via de toen beschikbare softwaredevelopmentkit voor de iPhone. De App Store zal gaan dienen als een iTunes Store-achtige dienst waar applicaties gekocht kunnen worden via wifi, iTunes of het telefoonnetwerk. De App Store zal tegelijkertijd met de lancering van de iPhone 3G beschikbaar komen, namelijk op 11 juli.