Nieuwe edge computing start-up krijgt steun van HPE

Edge computing start-up Pensando heeft 145 miljoen dollar opgehaald in een Serie C-investeringsronde, met steun van onder meer HPE. De technologie van het bedrijf brengt meer van de flexibiliteit van de cloud naar on-premises datacenters.

Pensando werd al in 2017 opgericht door enkele ex-Cisco-ontwikkelaars, maar opereerde tot nu toe in stealth-modus, wat betekent dat het bestaan ervan nog niet publiek werd gemaakt. Zo’n aanpak wordt gebruikt om te voorkomen dat concurrenten worden gewaarschuwd voor een nakende productlancering of ander zakelijk initiatief.

Steun HPE

Pensado wordt gepositioneerd als een concurrent van Amazon Web Services (AWS) Nitro, aldus TechCrunch. In stealth-modus kon Pensando al grote namen zoals HPE, Goldman Sachs, NetApp en Equinix als klanten aantrekken. HPE is ook één van de investeerders in het jonge bedrijf.

De start-up beweert dat zijn geavanceerde computerplatform vijf tot negen keer beter presteert dan AWS Nitro op vlak van productiviteit en schaal. Pensando stoomt datacenter-infrastructuur klaar voor edge computing, met het oog op ontwikkelingen in 5G, artificiële intelligentie en IoT.

“De snel transformerende, hyper-verbonden wereld van vandaag vereist dat bedrijven nog flexibeler opereren dan ooit tevoren. De groeiende relatie van HPE met Pensando Systems komt voort uit ons gedeelde begrip van ondernemingen en de cloud. We zijn trots om onze investering en partnerschap met Pensando aan te kondigen en blijven oplossingen aandrijven die samen op de behoeften van onze klanten anticiperen” aldus Mark Potter, CTO bij HPE.

Ex-Cisco

Het team van ingenieurs achter Pensando heeft daarvoor de ontwikkeling van verschillende sleuteltechnologieën van Cisco geleid. Ook richtten ze eerder een viertal start-ups op, die inmiddels door Cisco zijn overgenomen, waaronder Insieme Networks. Vooralsnog is volgens Randy Pond, CFO van Pensando en voormalige Cisco-executive, niet duidelijk of Cisco ook interesse heeft in een overname van Pensando.

De financieringsronde werd geleid door HPE en Lightspeed Venture Partners en brengt het totaal kapitaal van Pensando tot nu toe op 278 miljoen dollar. Mark Potter, CTO van HPE, en Lightspeed Venture-partner Barry Eggers treden toe tot de raad van bestuur van Pensando. John Chambers, voormalige CEO van Cisco, is voorzitter van het bedrijf. Chambers is zelf ook een van de investeerders in Pensando via JC2 Ventures.