Huawei: ‘Overheden, bedrijven, iedereen moet samenwerken rond 5G’

Tijdens het jaarlijkse Mobile Broadband Forum in Zurich toont Huawei hoever we vandaag staan rond 5G en wat de toekomst brengt. De belangrijkste motivatie is overduidelijk beter samenwerken, zonder politiek getinte problemen.

Tijdens zijn keynote benadrukt Huawei’s Deputy Chairman Ken Hu dat 5G een enorme stap voorwaarts is vergeleken met 4G, maar dat de technologie niet het eindstation is. “We moeten onze manier van denken aanpassen. 5G is niet enkel bedoeld voor de providers om te promoten, maar ook voor overheden en bedrijven.”

“We moeten er op een andere manier naar kijken om het maximale eruit te halen. Er zijn nog heel wat uitdagingen die moeten worden aangepakt. Denk daarbij aan uitbreiding van het beschikbare spectrum en samenwerkingen over diverse sectoren.”

Spectrum en 5G-sites

Huawei hoopt dat overheden meer spectrummiddelen beschikbaar stellen aan flexibelere prijzen bij providers. Dit verlaagt de CAPEX-last om hun 5G-netwerken uit te rollen. “De komende vijf tot tien jaar moeten overheden actief nieuwe delen van het spectrum beschikbaar stellen. Vooral de 6 GHz-banden zijn een goed startpunt om 5G verder uit te bouwen”, aldus Hu.

Naast flexibelere spectrum-opties vanuit de overheid, vraagt Huawei dat er meer ondersteuning komt om de publieke infrastructuur te delen. Regulatoren kunnen de huidige situatie volgens Huawei veel efficiënter aanpakken. “De kosten zijn nog steeds te hoog en het aantal beschikbare sites ligt altijd lager dan de vraag”, benadrukt Hu.

“In Europa wordt vandaag al een flinke inspanning geleverd om rechtstreeks met providers samen te werken rond 5G-sites en andere vormen van publieke infrastructuur, zoals verkeerslichten of bushaltes.”

Beter samenwerken

Naast meer spectrum en delen van 5G-sites, is beter samenwerken over verschillende sectoren essentieel volgens Huawei. Zo zijn er nog altijd heel wat uitdagingen binnen bepaalde verticale industrieën. Hu benadrukt dat iedereen samen moet innoveren. “Als we allemaal een ‘open mind’ hebben en samenwerken om de echte problemen te identificeren, te kijken wat er wel en niet werkt, dan pas kunnen we het maximale uit 5G halen.”

Behalve die laatste zin kunnen we niets politiek getint uit de keynote van Ken Hu filteren. Tijdens een persconferentie wil Yang Chaobin, President 5G line-up bij Huawei, er een beetje verder op ingaan. Daar laat hij weten dat end-to-end security pas lukt wanneer alle spelers over de hele lijn hard samen werken.

“De GDPR is al een goede oefening; een uniforme standaard voor privacy. Rond security streven we naar hetzelfde, met duidelijke standaarden. Security is een technisch probleem dat we kunnen oplossen. Wanneer die politiek van origine is, dan wordt het echter heel lastig om een oplossing te vinden.”