VS bekijkt opties om Europese 5G-fabrikanten financieel te steunen

De VS overweegt een subsidiepakket om de belangrijkste Europese concurrenten van Huawei financieel te steunen. Het wil Ericsson en Nokia gelijke wapens geven om te strijden omdat Huawei van China een uitgebreid subsidiepakket geniet.

Amerikaans president Trump heeft vandaag geen nationale 5G-fabrikanten dat het kan steunen om Huawei te beconcurreren. Ericsson en Nokia zitten mee in de 5G-race, maar zijn Europese bedrijven. Terwijl dat Trump bij Cisco en Oracle informeert of ze geen interesse hebben om de telecommarkt te betreden, werkt het Witte Huis volgens de Financial Times aan een subsidiepakket voor de twee Europese 5G-fabrikanten.

Het pakket zou volgens het rapport bestaan uit kredietlijnen die even genereus zijn als die Huawei ter beschikking heeft. Het plan, mocht het ooit in werking treden, komt bovenop de 1 miljard dollar die al klaar ligt voor telecomproviders om Huawei-apparatuur te vervangen door alternatieven.

Historisch slechte keuze

“We hebben onze superioriteit wat betreft het maken van telecomapparatuur jaren geleden opgegeven. We realiseren ons nu dat dit niet de beste keuze was op vlak van nationale veiligheid. Bijna elk departement en agentschap bekijkt wanhopig alle opties om terug te keren”, zegt een officiële medewerker in het rapport. “Als we die opties niet bekijken, bestaat de kans dat Huawei de enige optie wordt voor iedereen om 5G-netwerken uit te rollen.”

Trump wil ook de druk verder opvoeren om Oracle en Cisco te overtuigen om de telecommarkt toch te betreden om een nationaal 5G-aanbod te hebben in de toekomst. Beide merken hebben echter laten weten dat ze geen interesse hebben omdat de ontwikkeling teveel tijd zou kosten en teveel geld.

Huawei heeft volgens Dell’Oro een wereldwijd marktaandeel van 28 procent op vlak van telecomapparatuur en is met voorsprong marktleider.