Intel kondigt Xeon W-2200-reeks aan met prijsdalingen tot 48 procent

Intel kondigt vandaag nieuwe Xeon W-2000-chips in navolging van de Cascade Lake-X-chips van vorige week. De processors zijn beschikbaar vanaf november, een opfrissing van de C422 chipset-gebaseerde moederborden worden binnenkort verwacht.

Vorige week had Intel al Cascade Lake-X aangekondigd met een flinke prijsverlaging om te concurreren met AMD. De Xeon W-2200-chips zijn rechtstreeks afgeleid van Cascade Lake-X en krijgen een vergelijkbare prijsdaling. Vooral de modellen met veel kernen worden een pak goedkoper.

De chips zijn identiek aan Cascade Lake-X qua architectuur, maar genieten ondersteuning voor ECC-geheugen, Intel vPro en andere RAS-functionaliteit. In tegenstelling tot de Xeon W-3200-chips die een server socket vereisen, past Xeon W-2200 in dezelfde LGA2066 socket als zijn voorgangers.

Verbeteringen

Vergeleken met zijn voorganger verdubbelt Intel de geheugencapaciteit naar 1 TB en de snelheid van DDR4-2666 naar DDR4-2933. Verder is er nu Wifi 6 en ondersteuning voor 2,5 GbE via secundaire modules. Intel voegt nu ook Turbo Boost Max 3.0 toe bij de meeste W-2200-modellen.

Tot slot genieten de chips ondersteuning voor DL Boost, een nieuwe instructieset voor AI-toepassingen. Volgens Intel zouden de prestaties voor FP16 of ANT8 AVX-512 vector code twee tot drie keer sneller moeten zijn. Diverse toepassingen die hiervan kunnen genieten zijn beeldherkenning, video-analyse en stemherkenning.

Bron: Tom’s Hardware

Zoals je hierboven kan zien, krijgen de chips een flinke prijsdaling vergeleken met de vorige W-2100-chips. Vooral de modellen met veel rekenkernen krijgen een competitief prijskaartje om tegen AMD op te boksen. Verrassend genoeg blijft de prijs van 6- en 4-coremodellen identiek aan de vorige generatie, wat hen ontzettend duur maakt vergeleken met de AMD Threadripper-line-up die ook in november wordt gelanceerd.