ARM blijft technologie leveren aan Huawei middenin handelsoorlog

ARM blijft met Huawei samenwerken ondanks een eerder gelekte memo aan zijn werknemers dat het contact verbroken moest worden. ARM benadrukt dat Huawei de nieuwste chiptechnologie in licentie mag blijven gebruiken en dat de samenwerking nooit werd stopgezet.

Sinds de handelsoorlog losbarstte eind mei tussen de US en China, wordt Huawei als speelbal gebruikt. Alle Amerikaanse bedrijven moesten onmiddellijk de banden verbreken met Huawei, met als gevolg de lancering van de Huawei Mate 30 Pro vorige week zonder Google-apps.

Huawei kan heel wat problemen omzeilen door eigen hardware, software en opensource-varianten in te schakelen, maar eind mei volgde het bericht dat ook ARM niet meer mocht samenwerken met Huawei. Ondanks dat het om een UK-gebaseerd bedrijf gaat, was er twijfel of de intellectuele eigendommen niet Amerikaans zijn. ARM schept na maanden stilzwijgen nu duidelijkheid.

Nooit stopgezet

De Engelse chipdesigner bevestigt dat het nooit de samenwerking heeft stopgezet met Huawei en halfgeleider entiteit HiSilicon. Het lek rond interne documenten eind mei klopt volgens ARM niet. ARM China, een joint venture opgezet door ARM en een Chinese investeringsgroep, bevestigt op een persconferentie in Shenzhen dat de technologie die ARM levert van de UK komt en niet onderhevig is aan de handelsoorlog.

Huawei heeft volledige toegang tot de huidige Armv8-architectuur en mag ook in de toekomst gebruik maken van Armv9 van zodra die wordt gefinaliseerd volgens Technode.

Liang Quan, marketing director ARM China: “Na de handelsoorlog tegen China en Huawei hebben ARM en ARM China gecommuniceerd met Huawei en HiSilicon om actief naar een oplossing te zoeken. We kunnen met zekerheid zeggen dat we nooit leveringen hebben stopgezet met Huawei.”

Cruciale technologie

De blijvende ondersteuning van ARM is cruciaal voor Huawei omdat alle huidige producten gebruik maken van de ARM-architectuur. Zo lanceerde het recent nog de Kirin 990 in de Huawei Mate 30 Pro met geïntegreerde 5G-connectiviteit en zet het vol in op AI met eigen Ascend- en Kunpeng-chips.

Op Huawei Connect 2019 lanceerde het Kunpeng-ontwikkelborden om pc-fabrikanten een alternatief te geven over AMD of Intel. Initieel hebben enkel Chinese fabrikanten interesse, maar het toont wel dat Huawei genoeg middelen in huis heeft om op eigen benen te staan met beperkte Amerikaanse banden.

Samen met de aankondiging van Kunpeng-borden lanceerde Huawei ook Atlas 900, ’s werelds snelste AI-cluster volgens de ResNet-50 benchmark. Deze oplossing bundelt duizenden watergekoelde Ascend 910-chips. Samen met Ascend 310-chips wil Huawei AI-oplossingen breed beschikbaar stellen voor klanten binnen elk segment.