2min

Tags in dit artikel

, ,

Hoewel Solid State Disks (SSD) vanwege de hoge prijs nog geen volwaardig alternatief zijn voor de traditionele harde schijven, wagen sommige fabrikanten zich er toch al aan. Tot nog toe zijn wordt SSD voornamelijk als optie voor laptops aangeboden, maar HP biedt nu ook een desktop aan waar een SSD in meegeleverd kan worden.

Standaard wordt de Compaq dc7800 met een 80GB harde schijf geleverd, maar optioneel kan deze machine ook uitgerust worden met een 16GB SSD. Hoewel de koper daarmee dus 64GB opslagruimte inlevert kost deze optie naar verwachting wel 300 dollar meer. Volgens HP is het grootste voordeel dan ook de besparing van energie. SSD’s hebben geen bewegende delen en zijn daardoor energiezuiniger dan harde schijven.

De gemiddelde consument zal de computer lang aan moeten laten staan voordat hij 300 dollar heeft terugverdiend, maar volgens HP kan een groot bedrijf behoorlijk op de energierekening besparen als ze een desktop met SSD bedrijfsbreed uitrollen. Het bedrijf verwijst daarbij naar een recent rapport van IDC, dat concludeert dat de Amerikaanse overheid meer dan 82,4 miljoen op de energierekening kan besparen, als de overheid haar tien miljoen computers met de huidige Energy Star 3,0 rating vervangt door modellen met een Energy Star 4.0 rating. Uiteraard voldoet de nieuwe desktop van HP aan deze laatste standaard.

Overigens noemt HP naast energiebesparing ook voordelen als een kortere opstarttijd, betere bescherming tegen schokken en SSD schijven zijn ook kleiner. HP heeft de totale behuizing 46 procent kleiner gemaakt dan de vorige modellen en voorzien van een voeding met een efficiëntie van 85 procent. Het goedkoopste model is voorzien van een Intel Pentium Dual-Cire E2180, 1GB DDR geheugen, een DVD station en een 80GB harde schijf en kost 729 dollar. Het duurste model kost 1059 dollar en daarvoor krijgt de koper een Intel Core 2 Duo E6550, 2GB DDR2 geheugen, een 160GB harde schijf en een DVD rewriter. Modellen met een SSD beginnen bij een prijs van 1258 dollar en zijn vanaf februari verkrijgbaar.