IoT haalt voordeel uit hybride netwerk op basis van wifi en LoRaWAN

Een gezamenlijke paper van de standaardenorganisaties achter wifi en LoRaWAN pleit voor een samensmelting van de twee netwerkprotocollen om het aantal use-cases van het Internet of Things uit te breiden. 

Wifi en LoRaWAN vervullen vandaag volledig verschillende doelen, zoals we eerder al aantoonden in een vergelijking van de verschillende netwerkstandaarden voor IoT. Wifi-signalen werken over korte tot middellange afstanden en kunnen grote hoeveelheden data aan. LoRaWAN wordt vooral gebruikt om sensordata te versturen, maar de signalen dragen over langere afstanden en het energieverbruik ligt veel lager dan bij wifi.

In een nieuwe whitepaper argumenteren de Wireless Broadband Alliance en de LoRa Alliance, respectievelijk de standaardenorganisaties achter wifi en LoRaWAN, voor een combinatie van beide netwerken. Dat zou enerzijds de mogelijkheden van IoT uitbreiden, maar ook de eindgebruiker ten goede komen.

De paper licht een paar use-cases toe die voordeel zouden hebben bij een verenigd wifi/LoRaWAN-netwerk:

  • De hospitality-industrie zou aanvullende indoor locatiediensten of on-demand streaming aan een lagere bandbreedte voor batterij-aangedreven apparaten kunnen aanbieden.
  • Bij residentieel gebruik zouden IoT-toestellen via LoRaWAN tussen wifi-netwerken kunnen worden verbonden om een IoT-netwerk te creëren dat een hele buurt dekt.
  • Transportbedrijven kunnen wifi en LoRaWAN combineren om locatie- en videostreaming betrouwbaarder te maken in bussen, vliegtuigen en ander openbaar vervoer.

“De realiteit is dat één enkele technologie nooit voor al de miljarden IoT-gebruikscasussen past”, zegt Donna Moore, CEO van de LoRa Alliance. “Het zijn samenwerkingsinitiatieven zoals deze met wifi, die innovatie stimuleren om belangrijke problemen op te lossen, een nog breder scala aan toepassingen te benutten en uiteindelijk het succes van wereldwijde massa-IoT-implementaties in de toekomst te garanderen.”

Gerelateerd: Internet of Things in België: hoe ziet het netwerklandschap eruit?