Google pompt 3 miljard euro in Europese datacenters

Google investeert over een periode van twee jaar 3 miljard euro in de uitbreiding van zijn Europese datacenterinfrastructuur. 

Google-CEO Sundar Pichai onthulde de plannen in een blogpost, maar deelde voorlopig alleen concrete details over een investering van 600 miljoen euro in de uitbreiding van het bestaande datacenter in het Finse Hamina.

Het datacenter in Hamina bestaat al sinds 2009 en vond onderdak in een oude papierfabriek. Google beschrijft het zelf als één van zijn meest geavanceerde datacenters. De servers worden koel gehouden met behulp van het koude zeewater uit de Finse Golf, wat zorgt voor een lagere energiekost en CO2-uitstoot.

Volgens Reuters zal op dezelfde site een tweede datacenter worden gebouwd, zodat Google beroep kan doen op de infrastructuur die reeds aanwezig is en het koude zeewater voor de koeling. Daarmee hoopt de internetreus de ecologische impact van zijn datacenters te beperken.

Hernieuwbare energie

Vlak voor het weekend kondigde Google nog een enorme aankoop van hernieuwbare energie aan. Het bedrijf tekende een pakket overeenkomsten voor 1.600 megawatt dat 18 nieuwe energiecontracten omvat, waaronder één in België met Engie. Daarmee vergroot Google zijn afname van wind- en zonne-energie wereldwijd met ruim 40 procent, tot 5.500 megawatt.

Bijna de helft van die electriciteit wordt in Europa geproduceerd. In België gaat het over 92 megawatt van Engie voor het Google-datacenter in Saint-Ghislain. De energie komt van het Norther-windpark in de Noordzee.