AMD’s Epyc 7742-cpu’s breken Cinebench-wereldrecord

AMD demonstreert op IBC 2019 hoe twee Epyc 7742-processors ’s werelds hoogste score ooit halen voor Cinebench.

Een setup met twee Epyc 7742-processors, goed voor 128 kernen en 256-threads: met dat rekengeweld werkte AMD zich in de kijker op IBC 2019. De processorbouwer wilde er de superioriteit van zijn Xeon-uitdagers demonstreren. AMD vertrouwde daarvoor op de Cinebench R20-benchmark. Cinebench is een standaard in de industrie, zowel voor hardwarebouwers als media. De benchmark peilt naar de rendercapaciteiten van een chip aan de hand van een gestandaardiseerde opdracht. De benchmark is geoptimaliseerd voor multithreading.

AMD kan uitpakken met een score van 31.913. Ter vergelijking: een enkele Xeon Platinum 8168 van Intel haalt 16.536 (met 48 kernen en 96 threads). De score is logisch aangezien AMD er twee chips tegenaan smijt en de hoeveelheid threads een doorslaggevende factor is in deze benchmark.

Concurrentie met Intel

AMD wil vooral laten zien dat het minstens de evenknie is van Intel. In de praktijk biedt het met zijn Epyc-chips meer rekenkracht aan een scherper prijspunt. Zowat alle grote cloudproviders hebben vandaag al Epyc in hun aanbod zitten. Zelfs Intel kan het succes niet meer naast zich neerleggen en geeft schoorvoetend toe dat de historische concurrent wel degelijk aan marktaandeel wint.

AMD gaat al even de wereld rond met Epyc om de capaciteiten te tonen. De processorbouwer liet eerder al optekenen dat de nieuwe chips 80 wereldrecords op hun conto hebben. De strijd tegen equivalente chips van Intel blijft een belangrijk onderdeel van de marketingcampagne.

Gerelateerd: Dell omarmt AMD Epyc Rome en verdrievoudigt aantal serverconfiguraties