Intel geeft stilaan toe dat AMD aan marktaandeel wint

Binnen de processormarkt voelt Intel de hete adem van AMD in zijn nek. Lange tijd heeft het zijn enige concurrent genegeerd, maar nu verschijnen de eerste scheuren in het pantser. Intel geeft voor het eerst openlijk toe dat ze marktaandeel verliezen en beter moeten doen.

Om een probleem om te kunnen lossen, moet je eerst het probleem erkennen. Die insteek volgt Intel nu nadat AMD met zijn Zen-architectuur eindelijk een vuist kan maken tegen Intel. Op de Citi Global Tech Conference spreekt Jason Grebe, corporate vice president en general manager cloud platforms en technology group bij Intel over de tegenslag.

“Wanneer er ergens een processor wordt verkocht, willen we erbij zijn. We kijken niet naar een segment van de markt om dan te zeggen dat het ons niet interesseert. Intel wil op agressieve manier alle segmenten aanvallen.”

Productieproblemen

Grebe benadrukt dat het productieprobleem stilaan is opgelost bij Intel. “We hadden een leveringsprobleem de afgelopen zes tot twaalf maanden binnen het pc-segment. Daarom hebben we de low-end mobiele markt afzijdig gehouden net als desktop binnen channel. We verbeteren deze situatie continu en zullen snel agressief antwoorden binnen deze segmenten.”

Zwart op wit geeft Intel het verlies aan AMD niet toe, maar het zegt wel marktaandeel te verliezen binnen zowel desktop als mobiel. Heel wat fabrikanten hebben de hand naar AMD uitgestoken om systemen toch te kunnen leveren tijdens de productieproblemen van Intel.

AI

Wat betreft de aanpak van Intel rond AI en de dominantie van Nvidia schept Grebe duidelijkheid bij Wccftech. “AI blijft een focuspunt binnen onze Xeon-processors. We gaan custom ASIC’s bouwen voor training en inference om de competitie onder druk te zetten. Binnen 1,5 tot twee jaar is ook onze gpu klaar. Hiermee hebben we een compleet portfolio voor AI.”

Grebe verwacht dat 70 procent van de toekomstige workloads een of andere vorm van AI bevat. De Intel Xe gpu maakt het huidige Xeon/ASIC/FPGA-aanbod compleet waarmee het Nvidia wil beconcurreren dat vandaag marktleider is.

Gerelateerd: AMD EPYC Rome verhoogt de druk op Intel met 7nm 64-core serverchips