1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De organisatie achter het ‘One Laptop Per Child’-project is gedwongen om de prijs van haar 100 dollar laptop bijna te verdubbelen.

De XO, de low-budget laptop gericht op het onderwijs van ontwikkelingslanden, zal nu ongeveer 188 dollar per stuk gaan kosten. Het stijgen van de prijzen van componenten en materialen hebben voor deze stijging gezorgd, waardoor de prijs van 100 dollar niet meer kan worden behaald.

De organisatie, OLPC, denkt echter dat de doelstelling van de 100 dollar laptop nog steeds haalbaar is binnen twee jaar. Dit vanwege een verwachte daling van prijzen en de steeds meer groeiende economieën.

Een andere klap voor de XO zijn softwarebugs. Door deze bugs kan de productie meer dan een week vertraging oplopen. In een nieuwsbrief verklaart het OLPC, na het volgen van netwerk- en beveiligingsreviews, dat men nog niet tot productie overgaat. De startdatum voor de productie stond oorspronkelijk gepland voor oktober.

De XO werd ontworpen bij het Massachusetts Institute of Technology als een middel voor het verbeteren van onderwijs in ontwikkelingslanden. De machine bevat de mogelijkheid tot mesh-networking en een uniek, open source besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux.

De organisatie zegt dat het al drie miljoen laptops heeft toegezegd, maar niet weet of de prijsstijging gevolgen heeft voor de toekomstige verkoop. Brazilië, Libië, Thailand en Uruguay hebben reeds interesse getoond in de machines.