Toshiba kondigt zakelijke PCIe 4.0-SSD’s aan

Toshiba introduceert PCIe 4.0-SSD’s voor gebruik in datacenters. De NVMe-drives moeten doorvoersnelheden van 6,7 GBps halen.

Toshiba pakt op de Flash Memory-top uit met twee splinternieuwe SSD-line-ups: de CM6-drives voor Enterprise, en CD6 voor datacenters. De drive is gebouwd om optimaal gebruik te maken van de nieuwe PCIe 4.0-standaard. Toshiba ontwikkelde de SSD met z’n eigen versie van 3D-NAND en claimt een sequentiële doorvoersnelheid van 6,7 GBps. De drives maken gebruik van de NVMe 1.4-standaard.

De flash-specialist bouwde de CD6 met een focus op cloudcomputing en database-toepassingen, terwijl de CM6 eerder big data analytics, HPC-toepassingen en virtualisatie moet ondersteunen. Vormfactor van dienst is U.3. Toshiba is de eerste die publiek uitpakt met PCIe 4.0-SSD’s. De verdubbelde bandbreedte van die standaard vergeleken met PCIe 3.0 zal in eerste instantie vooral nuttig zijn voor de aansluiting van snellere opslag, en daar lijkt Toshiba nu op te kapitaliseren.

Nieuwe technologie

Voor de toekomst werkt Toshiba aan nieuwe verbeterde implementaties van flashtechnologie. Zo onderzoekt het bedrijf actief PLC (penta level cell)-NAND, waarbij één geheugencel vijf bits kan onthouden. Vandaag biedt QLC (quad level cell)-NAND de hoogste dichtheid. PLC belooft een hogere capaciteit en dichtheid te bieden, maar komt met heel wat technische uitdagingen. Zo is er een erg grote precisie nodig om de waarde van een vijfbits-cel te lezen. Bovendien doet QLC het al niet zo goed in termen van prestaties en duurzaamheid.

Ook werkt Toshiba aan zijn eigen concurrent voor Z-Flash van Samsung en Optane van Intel. De XL-flash-technologie werd vorig jaar al aangekondigd. Op de Flash Memory-top geeft Toshiba nu meer details over het product. Zo moet het een latency van minder dan 5 microseconden bieden, wat tien keer sneller zou zijn dan TLC vandaag. In eerste instantie kijkt Toshiba naar klassieke SSD-behuizingen, maar op termijn overwegen de Japanners ook DIMM’s met XL-flash aan boord.

Gerelateerd: Flinke prijsdaling NAND-flash mogelijk na dreigende overproductie