Xilinx toont ’s werelds grootste FPGA met 35 miljard transistors

Xilinx heeft vandaag de Virtex UltraScale+ VU19P getoond aan de wereld. De 16 nm-chip heeft 35 miljard transistors aan boord en is ’s werelds grootste FPGA met 9 miljoen logic cells. Xilinx mikt op ASIC- of SoC-makers dat FPGA’s gebruiken voor emulaties.

De Xilinx VU19P bevat 3,5 miljoen meer logic cells dan zijn voorganger, de 20nm Virtex UltraScale 440. Verder krijgt de chip 1,5 Tb/s aan DDR4 geheugenbandbreedte, 4,5 Tb/s aan transceiver bandbreedte en meer dan 2.000 user I/O’s.

De chip is ongeveer 1,6 keer groter dan zijn voorganger, wat toen al de grootste FPGA was. Xilinx mikt op ASIC- en SOC-uitvinders die de FPGA’s gebruiken voor emulatie, prototyping en validatie. Zo kunnen ontwikkelaars al starten met de software-integratie nog voordat de chips beschikbaar zijn. Xilinx levert extra tools en intellectuele eigendommen om het maximale uit de chip te halen.

Grote chips

Met 35 miljard transistors is de Xilinx VU19P een van de grootste chips op de markt. De chip bestaat uit vier rechthoekige over de hele lengte die samen komen in een gedeelde interposer. Tom’s Hardware schat dat de chip ongeveer 900mm² groot zou moeten zijn.

De Nvidia Tesla V100 meet 800mm² en heeft 21 miljard transistoren aan boord. De nieuwe Intel Nervana Spring Crest NNP-T heeft er 28 miljard aan boord op een chip die 688 mm² groot is.

De Virtex UltraScale+ VU19P is pas vanaf eind 2020 beschikbaar. Xilinx lanceerde begin deze maand ook een nieuwe datacenter acceleratiekaart, de Alveo U50, die een PAC in een small form factor propt.

Gerelateerd: FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning