Ericssons Edge Gravity-unit edge-computingpartner voor netwerkoperators

Ericsson wil het publieke profiel van zijn Edge Gravity data processing en connectivity groep verbeteren. De Zweedse netwerkgigant positioneert zijn unit voortaan als een edge-computingpartner voor netwerkoperators die computing en analyses aanbiedt.

De nieuwe aanpak van Ericsson versterkt inspanningen van telecombedrijven om hun services en zakelijke bedrijfsportfolio’s uit te breiden, zonder dat ze gegevens naar openbare cloudservices hoeven te verplaatsen. Kyle Okamoto, CEO Edge Gravity van Eriscosson, onthulde de nieuwe doelen tijdens een recent interview met FierceWireless, aldus Business Insider.

Edge Gravity

Edge Gravity werkt samen met wereldwijde telecombedrijven om hun B2B-aanbod te transformeren met behulp van speciale, particuliere glasvezellijnen. Naast ook op gegevens gebaseerde oplossingen voor gegevensverwerking. De unit wil netwerkexploitanten in staat te stellen om in samenwerking met Ericsson te dienen als primaire partners, die voldoen aan de meeste computerbehoeften van een zakelijke klanten dus meer zijn dan alleen datatransmissievereisten. 

De unit maakt gebruik van een reeks geavanceerde computerhulpmiddelen en -systemen om het werk van telecombedrijven te vereenvoudigen. Denk dan bijvoorbeeld aan geavanceerde VR- en AR-toepassingen, autonome voertuigondersteuning en realtime analysefuncties.

Hierdoor kunnen telecombedrijven een groter aandeel van de omzet van zakelijke klanten ontvangen. Een uitkomst, gezien telecombedrijven ernaar streven hun inkomsten uit steeds meer verbonden bedrijfsstrategieën te maximaliseren. Het aanbieden van een reeks geavanceerde computeroplossingen kan hen helpen zich te onderscheiden van de concurrentie.

Gedistribueerde gegevensverwerking

“Telco’s en serviceproviders verplaatsen dataverkeer van een apparaat naar de cloud, maar verdienen er niet echt geld mee. Ze creëren niet echt nieuwe inkomstenstromen voor zichzelf. Dat gaat nu veranderen voor toepassingen die hoge prestaties nodig hebben”, aldus Okamoto. In plaats van het centraliseren van gegevensbewerkingen, maakt Edge Gravity gebruik van gedistribueerde gegevensverwerking. Hierdoor leggen gegevens minder afstanden af en worden netwerken minder overbelast. Edge Gravity beschikt in zijn driejarig bestaan inmiddels over een netwerk van meer dan 50 bedrade en draadloze telecommunicatieproviders. Dat alles binnen een ecosysteem van eerdere, minder bekende ondernemingen.

Kant-en-klare-oplossing

Daarbij kunnen telecombedrijven hun services versterken door geavanceerde verwerkingstools aan hun draadloze netwerken toe te voegen. Iets wat meteen ook de afhankelijkheid van klanten van cloudbedrijven vermindert. In het geval zakelijke klanten edge-computingdiensten van telecombedrijven kunnen gebruiken, wordt de noodzaak om enorme hoeveelheden data in de cloud op te slaan of te verwerken, aanzienlijk minder. De kant-en-klare-oplossing van Edge Gravity, dan wel vergelijkbare eenheden van Nokia of Huawei, is in deze meteen ook stukken goedkoper, dan wanneer telecombedrijven zelf geavanceerde computersystemen ontwikkelen.

Edge computing kan dan ook als een belangrijk hulpmiddel worden gezien om de gegevensinfrastructuur gezond te houden. Zeker ook gezien edge computing in de marge van een netwerk wordt uitgevoerd, waardoor gegevens voor verwerking niet over de steeds zwaarder belaste openbare glasvezelleidingen naar de cloud verplaatst hoeven te worden.

Lees ook: Analisten beschouwen 2023 als kanteljaar voor 5G