ASTRID-noodnetwerk blijft bij Airbus-Proximus voor onderhoud

ASTRID verlengt het contract met het consortium Airbus-Proximus voor het onderhoud en de versterking van het communicatienetwerk voor onze hulpdiensten.

ASTRID, dat de communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten beheert, gaat opnieuw in zee met het consortium Airbus-Proximus. De twee bedrijven blijven zo instaan voor het onderhoud van het netwerk maar krijgen ook de opdracht naar de toekomst te kijken. Het consortium staat al sinds de oprichting in 1988 in voor ASTRID waardoor de beslissing niet bepaald verrassend is.

ASTRID is een federaal overheidsbedrijf en bevat onder andere het communicatienetwerk Tetra, geïntegreerde ICT-platformen en op maat gemaakte dispatching-toepassingen. De vernieuwde overeenkomst heeft vier focuspunten. Eerst en vooral staat uptime centraal: ASTRID mag niet offline gaan. Vervolgens dienen de kosten geoptimaliseerd te worden, terwijl de dienst wordt versterkt. Tot slot moeten Proximus en Airbus naar de lange termijn kijken in verband met de ondersteuning en evolutie van het netwerk.

5G

Dat kan concreet betekenen dat de twee organisaties het belang van 5G moeten onderzoeken, aangezien één van de belangrijke mogelijkheden van 5G het afsplitsen van een prioritair netwerk binnen de bestaande infrastructuur is. Communicatie tussen hulpdiensten is een use case die vaak als voorbeeld wordt bovengehaald. Eer het zover is moet het 5G-spectrum in ons land natuurlijk geveild worden en daar is dan weer een regering voor nodig, dus het consortium heeft nog tijd.

Gerelateerd: Uitrol 5G in België officieel geblokkeerd door politiek