Huawei investeert 392 miljoen euro in eigen serverchips

Huawei plant om omgerekend 392 miljoen euro te pompen in de ontwikkeling van eigen ARM-gebaseerde chips voor servers. Ook naar een bijhorend ecosysteem wordt gekeken.

Huawei gaat 3 miljard yuan of omgerekend 392 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van ARM-serverchips. De investering zal over vijf jaar lopen. Het is de ambitie van Huawei om een ARM-gebaseerd ecosysteem voor het serverlandschap uit te bouwen en zijn eigen aanwezigheid in de chipwereld te versterken.

Kungpeng

Het onderzoek bouwt voort op de in januari gelanceerde Kungpeng 920-cpu, gebouwd met 64 ARM Ares-rekenkernen. Dat zijn serverversies van het populaire Cortex-A76-chipdesign. De processor is compatibel met de nieuwste technologieën zoals PCIe 4.0, ideaal voor de aansluiting van erg snelle opslag. Ook 8-kanaals-DDR4-geheugen tekent present, net als ondersteuning voor 100 Gbps-ethernet.

Huawei zal de investering voor een stuk gebruiken om partners aan te trekken die randapparatuur willen ontwikkelen voor de eigen processor. Het is de bedoeling om uiteindelijk kant en klare serversystemen in de markt te zetten.

Amerikaanse boycot

De chips zijn gebaseerd op eerder verkregen licenties van ARM-designs, en kan je in geen geval zien als een poging van Huawei om zich los te weken van Amerikaanse producten. ARM houdt zich immers aan de nog steeds geldende Amerikaanse boycot van Huawei, wat betekent dat de Chinezen momenteel geen toegang hebben tot nieuwe designs. Als dat euvel niet verholpen wordt, lijkt de Kungpeng-lijn van serverchips geen lang leven beschoren.

Huawei is nochtans overtuigd van het kunnen van zijn chips. Ze zijn bedoeld voor AI-geïnspireerde workloads, en zouden tot dertig procent zuiniger zijn dan x86-equivalenten. Die claim wordt mede hard gemaakt door het productieproces: Huawei laat de cpu’s op 7 nm fabriceren.

De investering valt in het niets naast de ambities van Koreaanse concurrent Samsung. Die zette pas 104 miljard euro opzij voor extra ontwikkeling inzake chips en wil dominant worden in de sector.

Gerelateerd: Hoe Samsung de grootste chipfabrikant ter wereld wil worden